För ett hundra år sedan stod storskogen tät och bebyggelsen inskränkte sig till endast ett par röda torp där samhället Gullringen nu ligger. Brännebro ligger i Gullringen som tillhör Vimmerby kommun i Kalmar län och enligt en legend härrör ortnamnet ”Gullringen” från den guldring som en prinsessa eller drottning lär ha tappat just här när hon färdades på Kungsvägen på väg till godset Ålhult. Vid Brännebro låg tidigare ett järnbruk som tillhörde Ålhults gods där Carl Fredrik Pechlin var ägare mellan 1755–1795. Till gården hörde också tegelbruk och kvarnar. Carl Fredric Pechlin var delaktig i planeringen av mordet på Kung Gustav III och dog 29 maj 1796 i fängsligt förvar på Varbergs fästning.
Namnet Kvarndammen kommer från den vattendrivna sädeskvarnen som var i drift fram till 1914 och agerade inspelningsplats för familjen Nymans utflykt i Astrid Lindgrens film "Lotta på bråkmakargatan " som hade premiär år 1992.
Kanske har ni hört historien om det ofrivilliga badet som storebror Jonas i Astrid Lindgrens ’Lotta på Bråkmakargatan’ fick när han trillade från berget? Även Lottas älskade grisbjörn Bamsen fick sig ett bad i Kvarndammen. Som tur var klarade sig både storebror och grisbjörnen!
Teorierna om hur namnet Brännebro uppkommit är flera. Omkring 1914 byggdes en dammanläggning och kraftstation där vattnet leddes i en tub förbi den naturliga ravinen, som då uppnådde en fallhöjd på hela 19 meter. "Kalmar läns högsta fall". Kraftverket försörjde hela Gullringen och kringliggande byar med elektricitet ända fram till nedläggningen 1971. Här låg förr ett kimröksbränneri, och intill fanns ett vadställe, sedermera byggdes en bro över detta. Därav namnet "Brännebro". Kvarnen i Brännebro byggdes samtidigt med kraftstationen omkring 1914. Mjölnare var Knut Pettersson, senare hans son Sigvard Pettersson. Nuvarande mjölnarkvarn byggdes därefter om till bostadshus mellan 1996-1997.
Bostaden välkomnar oss in via verandan och här möts man av den stora hallen. Den öppna planlösningen i denna sociala del av huset ger en känsla av rymd. Här finner vi vardagsrum, matplats och kök i samklang som skapar en skön yta att umgås på. Köket är modernt och här finns alla bekvämligheter man kan önska. Dessutom finns här gott om arbetsytor och förvaring. Men det bästa är nog ändå den värmande vedspisen och braskaminen i vardagsrum och matrum. När höstvindarna viner samlas man gärna här framför brasan och umgås. Från köket nås den stora inglasade altanen. Det är svårt att inte bli förtrollad av vattenspegeln i kvarndammen. Här vill man bara sitta, titta, och lyssna. Vattnets kraft är på gränsen till hypnotiserande! Längst den inglasade altanen finner vi även två altaner under tak. Båda i västerläge där solen kan njutas av ända fram in på småtimmarna. Här kan du följa solens allra sista strålar medan solen sakta går ner bland trädtopparna. I bostadens entréplan finner vi även två sovrum, dusch/tvättrum med BASTU samt separat badrum. Från vardagsrummet nås övre plan. Här finns bl.a ett sovrum, förråd, syrum, samt fantastisk vind med synliga träbalkar. Egen ingång till övervåning finns också vilket skapar fantastiska möjligheter för loppis, auktioner eller varför inte inreda vinden med ytterligare rum med möjlighet till Bed & Breakfast? Här finns oändligt av möjligheter och bara du vet hur din dröm ser ut! I bostadens källarplan finner vi gillestuga, otroliga förvaringsmöjligheter samt garage.
Tomtens läge erbjuder det bästa av två världar – en privat, grönskande reträtt med närhet till bad, liv och rörelse. Stora träd på tomten skänker delvis skugga under varma sommardagar och skapar en perfekt plats för avkopplande fikastunder. Den väldisponerade hörntomten är friköpt och här finns också ett växthus i nära anslutning till huset som har använts för säljarnas stora odlingsintresse. Flera fruktträd såsom äpple, plommon och päron ger möjlighet att skörda frukt till äppelmoset eller riktig Tarte Tartin på hösten. Under sommarmånaderna finns möjlighet för både stora som små att plocka både vinbär, krusbär och blåbär direkt från busken och stoppa i munnen.
Från kraftdammens vattenfall nedströms mot sjön Ören kallas denna del av Vervelån för ’Smé-åna’, alltså smedens/smedernas å, som minner om tiden med järnbruket och smedjorna under Ålhults gods. Här går en vandringsled med samma namn – Naturstigen Smé-åna – som bjuder på fina natur- och kulturupplevelser. Här kan du se resterna efter Ålhults olika industrier som legat här innan kraftdammen. Hela slingan är 4,5 km och passerar Skomakarbergen innan man når fram till Källeberg för att sedan via nya stigar återvända till Brännebro.
I Kvarndammens nordvästra del anlades runt 1950 en badplats, platsen kallas ’mellan bergen’, vilket framstår helt självklart för betraktaren. Här har flera generationer Gullringsbarn lärt sig simma, även du är välkommen att ta ett dopp!
Varmt välkomna till Oslagbara & Unika fd. Mjölnarkvarnen- Kvarngatan 1- Ett Naturnära och sjönära liv som är storslagen!