Pantbrev & lagfart – kostnader & bra att veta
Att köpa ett hus är ett fantastiskt kapitel i livet – äntligen ett hem att fixa och inreda. Men innan du går upp i väggfärger och induktionshällar kan det vara bra att få koll på pantbrev och lagfart. Här kan du läsa på kring både pantbrevskostnad och lagfartskostnad, vad som gäller för hus och bostadsrätt och hur du gör en lagfartsansökan.
Vad är ett pantbrev och inteckning?
När du lånar pengar för att köpa en ny fastighet eller när du tar ytterligare lån på en fastighet du redan äger, vill banken ha en säkerhet – det vill säga pant – för bolånet. Du kan använda fastigheten du köper eller en fastighet du redan äger som den säkerheten. Men eftersom du inte fysiskt kan lämna in fastigheten till banken blir lösningen ett pantbrev.
Pantbrevet är med andra ord ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av din fastighet, och för att få pantbrevet gör du en inteckning på ett visst belopp i fastigheten. Om du missköter amorteringen eller betalningen av bolåneräntan kan banken begära utmätning i din fastighet, vilket betyder att du kan bli tvungen att sälja den.
Inget pantbrev för bostadsrätt
Det går bara att ta ut pantbrev för fastigheter. Anledningen till att du inte kan ha pantbrev för bostadsrätt är att den inte räknas som fast egendom. Det du äger är egentligen själva rätten att bo där. Rätten till bostadsrätten kan du dock fortfarande pantsätta hos banken när du tar lån.
Kostnad för nya pantbrev
Hur stor pantbrevskostnaden blir beror på om huset har några tidigare pantbrev eller inte. Om huset inte har några pantbrev består kostnaden för ett nytt pantbrev av en stämpelskatt på 2 procent av pantbrevets belopp, och en avgift på 375 kr. Så om du lånar 2 miljoner till en bostad, blir pantbrevets kostnad 40 375 kronor (0,02 * 2 000 000 + 375).
Kostnaden om bostaden har gamla pantbrev
Det är vanligt att fastigheten redan har pantbrev från tidigare ägare, eftersom pantbrev alltid är knutna till fastigheten. När du köper huset tillfaller tidigare pantbrev dig. Om du vill låna på ett högre belopp än vad huset tidigare varit intecknat till behöver du ett nytt pantbrev för mellanskillnaden. Därför är gamla pantbrev med höga belopp bra, eftersom kostnaden för det nya pantbrevet då inte blir lika stor. Säg att du behöver låna 2 miljoner och det redan finns ett pantbrev på 500 000, då behöver du bara öppna ett nytt pantbrev för 1,5 miljoner, vilket kommer kosta dig 30 375 kr (0,02 * 1 500 000 + 375).
Vad är lagfart och lagfartskostnad?
En lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. När du köper eller blir ägare till fastigheter måste du enligt lag registrera överlåtelsen inom tre månader genom att ansöka om lagfart. Samma sak gäller vid överlåtelse av tomträtter, där du behöver göra en ansökan om inskrivning av tomträttsinnehav. Om inte din bank hjälper dig med lagfartsansökan kan du ansöka själv hos Lantmäteriet, som sköter fastighetsregistret i Sverige.
Du behöver inte tänka på lagfart för bostadsrätt. Det beror på att det inte finns något myndighetsregister för bostadsrätter. Istället är det bostadsrättsföreningen som har ansvar för fastighetens lagfart, och har en förteckning över vilka som äger bostadsrätterna.
Räkna ut din kostnad för lagfart med stämpelskatt
Priset för att registrera lagfart för en fastighet eller inskrivningen av en tomträtt är dels en expeditionsavgift på 825 kronor, dels en stämpelskatt som beräknas på köpeskillingen. För att få veta hur mycket stämpelskatten blir tar du det högsta beloppet av husets försäljningspris eller taxeringsvärdet från året före du ansöker, och gångrar med 1,5 %. Bolag eller juridiska personer betalar istället 4,25 %.
Pantbrev och lagfart är avdragsgilla
För dig som ska sälja din bostad kan det vara bra att veta att kostnaden både för lagfart och för pantbrev är avdragsgilla i din deklaration. Det betyder att du därmed kan minska hur mycket vinstskatt du eventuellt ska betala.