Stor fastighet med två hus; vacker och rymlig (308 m²), representativ villa med rik historia plus ett hus (120 m²) som du kan inreda efter egen smak.
Du som drömmer om din egen restaurang intill E22 med både svenska och internationella kunder på växande turistmarknad - nu kan den bli verklighet!
Sommardagarna ramas in av morgon- och kvällsdoppet i Kalmarsund på cykelavstånd, endast 5 minuter bort. Däremellan är det livskvalitet och fågelsång i grönskan som möter dig och familjen på denna unika fastighet. Våren med alla dofter och det rika fågellivet gör det här till en vacker och rofylld plats som gästerna beskriver som " en oas man aldrig vill lämna". Kan man tänka sig ett bättre omdöme?
På historisk mark vid Brömsebro nära gränsen mellan Torsås och Karlskrona finner du det gamla skolhuset som nu är Brömsehus Café (se bromsehus.se), ett helt enkelt underbart ställe där du bor i ett ovanligt stort hus med gott om plats för hela familjen - den naturliga samlingspunkten för stora fester under många år framöver.
När du inrett det mindre huset färdigt, blir det här ett hem med fantastiska möjligheter. Du väljer själv om det är familj och vänner som får avnjuta den meditativa och vackra miljön eller om längtan efter ett eget företag öppnar upp även för gäster och kunder.
Huset, stora salen och köksutrustningen och är dessutom tillräckligt stort för att erbjuda större sällskap den perfekta platsen för bröllopet, jubiléet eller liknande.
Brömsebäckens porlande vatten och fåglarnas sång i de stora, gamla träden ger en somrig och avkopplande fond när gitarr och sång ljuder från den lilla scenen i trädgården, så det är lätt att sälja in den romantiska bilden av den svenska sommaren till de många turisterna som rör sig längs med ostkusten.
Möjligheterna till att utveckla verksamheten är goda - eller vad sägs om att inreda den mindre bostaden för kortare eller längre hyresgäster och att erbjuda b&b i vacker miljö? Konstutställningar, soaréer, konferenser och annat passar utmärkt för kunder från söder, väster och norr.
Nuvarande ägare har vårdat och förädlat det stora boningshuset med känsla för både stil och funktion, vilket tydligt märks när man träder in genom dubbeldörrarna på baksidan och den leende värdinnan hälsar välkommen att beställa dagens dryck och kaka. Trädgården visar upp Sverige från sin bästa sida med bäckens glittrande vatten, mjuk grönska och vacker fågelsång i en harmonisk mix. Om det mot förmodan skulle vara lite regnigt, så bjuds gästerna in i stora salen med sina vackra färger och härligt träiga akustik. Här inne är det lätt att se framför sig att gästerna minglar med varsitt glas bubbel i handen innan det är dags att sätta sig vid långborden för middag och fest.
Var det någon som sa kammarkonsert? Ja, det passar lika bra i stora salen som på den lilla scenen i trädgården.
Kort sagt; en sällan skådad möjlighet att bo i vidunderligt vacker miljö, eller ta över och utveckla en väl fungerande verksamhet i ett mycket bra läge!
Kontakta mäklaren för ytterligare information.
Välkommen!
Den äldsta funna kartan över området är från 1849 och tomten styckades av 1913, omfattande 0,55 hektar och tillsammans med andra fastigheter med skolbyggnader i närheten kallades området "Elvendal". Åren 1914-1915 uppfördes skolhus både här och i Torestorp efter samma ritning. Kostnaden för att uppföra skolhuset i Bröms uppgick till 12 410 kronor.
Skolhuset fick drag av den tidens då rådande arkitekturideal; nationalromantiken, vilken utmärktes av enkelhet och avsaknad av dekorationer. Under åren 1914 till 1958 kom eleverna cyklande till skolan och ett 20-tal lärare har genom tiderna utbildat bygdens barn.
1961 förvärvades fastigheten för att bygga om huset till bostad och lägergård och gjordes då om (med bland annat stall) till det som sedermera kom att kallas "Ryttaregården", styrt av köparnas intresse för ridsport
Småländska Bröms omnämndes i text redan på 1050-talet och läget vid den gamla riksgränsen följer genom hela Bröms historia och framför i de återkommande fredsförhandlingarna mellan Sverige och Danmark, vars kung Valdemar Atterdag under 1300-talet lät uppföra en försvarsborg på danska sidan, vilken kallades "Brömsehus".
Mest känt är området för "Freden i Brömsebro" 1645 och minnesstenen över de, för Sverige lyckade, förhandlingarna restes 1915.
Rastplatsen i Bröms invigdes av kungaparet 1995 i samband med 350-årsfirandet i Bröms och utsågs 2001 till "Sveriges bästa rastplats" av Motormännens Riksförbund.
I närheten finns både gårdsbutik och glasscafé samt en obemannad 24/7-butik som håller öppet dygnet runt.