Ägarens egen beskrivning av Killebäcksvägen 12 Kämpervik.
Välkommen till en charmig sommarstuga med oslagbar havsutsikt i norra Bohuslän!
Efter att ha varit i vår familjs ägo i över 40 år, har det nu blivit dags att låta någon annan uppleva den fantastiska känslan av att ha ett eget sommarparadis vid havet. Denna unika sommarstuga har gett oss generationer av oförglömliga minnen av soliga dagar, saltstänkta bad och lugna kvällar med solnedgångar över havet.
Stugan har en fantastisk utsikt över havsviken och den vackra skärgården. Här kan du njuta av total ro och insupa doften havsbris. Huset ligger samtidigt med väl skyddad insyn – här är du fri att vara den du är.
En välbevarad och charmig sommarstuga med tidstypisk karaktär. Här finns ett stort och öppet men samtidigt mysigt vardagsrum med en klassisk öppen spis, perfekt för sena kvällar eller regniga dagar. Vardagsrummet har stora fönster som ger härligt ljusinsläpp och en magnifik utsikt mot vattnet. Stugans övriga rum är funktionella och erbjuder en trivsam och hemtrevlig atmosfär.
Den stora altanen med sitt generösa trädäck är en av våra absoluta favoriter – en plats där vi har njutit av många grillmiddagar med nära och kära. Här får du den bästa utsikten över horisonten och kan njuta av morgonkaffet i soluppgången eller ett glas vin till solnedgången.
Stugan ligger mitt i den bohuslänska naturen, omgiven av klippor, skog och ängar. Från stugan går en liten stig ner till viken där du kan ta ett dopp direkt i havet. Omgivningarna erbjuder också fantastiska möjligheter till promenader, fiske och kajakpaddling.
Det här är inte bara ett hus – det är en plats där minnen skapas och där du kan koppla av på riktigt. Här finns lugnet, naturen och en närhet till havet som är svår att slå. Oavsett om du söker en plats för familjesammankomster, en lugn tillflyktsort eller en idyll för sommarens alla äventyr, så är det stället för dig.
Området
Kämpersvik – en idyllisk sommarpärla med havsutsikt och granitklippor
Välkommen till Kämpersvik, en plats där tidens lugn möter historiens charm. Kämpersvik är ett gammalt stenhuggarsamhälle beläget i norra Bohuslän, omgivet av det vackra skärgårdslandskapet med gråa granitklippor och solvarma hällar som ger den karaktäristiska känslan av Bohuslän. Här, längst in i en vik med sydvästläge, finner du en harmonisk atmosfär där havet alltid är nära – perfekt för den som söker avkoppling och naturskön omgivning.
Tillgång till båtplats finns i samhället och utanför finns en fantastisk skärgård att upptäcka. Småbarnsfamiljen kommer att uppskatta Lilla Brattholmen, Otterön (där Evert Taube en gång hade sin diktarstuga) och Stora Måkholmen – alla med en blandning av såväl strand som klippor. För de större hägrar säker Hummerskären och Stora Borgen för att nämna några av de andra många öarna, alla med solvarma klippor att sola på eller att hoppa och dyka ifrån. Vill man ta sig till Sveriges västliga utpost finns Väderöarna dit man tar sig antingen med egen båt, eller med båttransport från såväl Grebbestad som Fjällbacka – här möts du av en unik havsmiljö med kristallklart vatten, rika dykmöjligheter och ett hotell med restaurang.
Kämpersvik bjuder inte bara på lugna dagar vid havet, utan även rika möjligheter för den som vill röra på sig. Med vackra stigar som slingrar sig genom både skog och längs havet, är området en dröm för löpare och naturälskare. Oavsett om du föredrar en morgonrunda över klipporna med utsikt över det glittrande vattnet, eller en skogspromenad där du andas in doften av tallar och havsluft, så erbjuder Kämpersvik en varierad och inspirerande miljö för utomhusaktiviteter.
Med sin placering endast 7 kilometer vardera från de livligare orterna Grebbestad och Fjällbacka, erbjuder Kämpersvik det bästa av två världar. Här kan du njuta av stillheten och det natursköna landskapet, samtidigt som restauranger, affärer och andra nöjen finns på behagligt avstånd.
Goda grannar finns runt alla hörn av bostaden, med en stor potential för ett rikt umgänge. Alla i området är också angelägna om att hålla utsikten mot havet fri för alla och envar.
Trots sin stillhet har Kämpersvik en historia som berättar om en svunnen tid då pensionat, affärer och till och med en taxirörelse var en del av bylivet. Idag har platsen förvandlats till en sommaridyll, där både bofasta och sommarboende kan ta del av områdets unika charm, genuina bohuslänska byggnadsstil och de oändliga möjligheterna till naturupplevelser. I sann bohuslänska entreprenörsanda bedrivs såväl kajakuthyrning, glasskiosk och ett konstgalleri i samhället.
Oavsett om du söker en fridfull tillflyktsort för familjen eller en plats där du kan kombinera avkoppling med ett aktivt uteliv, är Kämpersvik en oslagbar plats. Här finns allt du kan önska dig för en drömsommar – och lite till.
Årstiderna
Välkommen till ditt drömställe i Bohuslän – en plats för avkoppling och äventyr året runt
Våren: När de första vårsolstrålarna värmer upp klipporna och naturen vaknar till liv, kan du ta ditt morgonkaffe på verandan och njuta av fågelsång och havets lugna bris. Trädgården börjar så smått blomma, och de första båtturerna ut på havet är magiska. Här finns möjligheten att vandra längs klippiga stigar, andas in den friska havsluften och utforska Bohusläns unika flora. Den första grillningen med familj och vänner på stugans uteplats är ett tillfälle att verkligen känna vårens ankomst.
Sommaren: Det är svårt att beskriva känslan av att vakna upp till doften av havet och veta att det bara är några stenkast bort. Sommardagarna fylls av sol, bad och härliga skärgårdsäventyr. Barnen kan leka på samhällets badplats medan de vuxna slappnar av med en bok på klipporna eller tar ett dopp i det kristallklara vattnet. På kvällen kan du njuta av en magisk solnedgång över horisonten och dela måltider med familjen medan solen sänker sig över horisonten. Stugan är den perfekta basen för att utforska de små pittoreska kustsamhällena i närheten, med sina fiskebodar och charmiga kaféer.
Hösten: När luften blir krispigare och färgerna på träden skiftar till varma toner, förvandlas stugan till en plats för stillhet och reflektion. Höstens stunder här handlar om att tända brasan, kura ihop sig under en filt och känna den varma atmosfären inomhus medan vinden blåser ute över havet. Kanske plockar ni svamp eller tar en lång promenad, följt av en varm dryck på altanen. Att uppleva höstens stormar från stugan, där man sitter tryggt med utsikt över havet, är en mäktig naturupplevelse.
Vintern: Även om vintern är lugnare här, erbjuder stugan en chans att koppla av på djupet. Med rätt kläder kan du fortfarande njuta av naturens lugn och det kalla, friska klimatet. Stugan är välisolerad, och med en brasa i kaminen blir den en perfekt plats för avkoppling, familjemys och en möjlighet att ladda upp inför kommande år. Vintern bjuder på en annan typ av skönhet – de snötäckta klipporna och havets råa styrka blir en påminnelse om naturens kraft.
Kämpersviks historia
Kämpersvik är som kustsamhälle ovanligt ungt. Den tidigaste
uppgiften om bebyggelse här är från 1796. då det på en
lantmäterikarta markerades två byggnader. Huruvida det var
bostadshus eller bodar vet vi inte. Vid samma tidpunkt fanns
också ett sillsalteri i viken. För många av de bohuslänska
fiskelägena finns bosättningsuppgifter från mitten av 1600-
talet.
Enligt en muntlig tradition ska bönderna här i närheten redan
under 1600-talet hatt bryggor och bodar nere i Kämperöds vik.
Som på de flesta håll uppfördes den första bebyggelsen på
någon gårds obrukbara utmark. De två husmarkeringarna 1796
har 50 år senare vuxit till sex markeringar. Vid samma tid
fanns också ett litet tegelbruk.
Som en följd av stenbrytningen i Kämperödsbergen under
slutet av 1800-talet började det lilla samhället att växa på
allvar. Det som varit avgörande för Kämpersviks framväxt är
alltså stenindustrin - inte fisket. Kämpersvik blev snart också
utskeppningshamn för stenvaror till Danmark och Tyskland.
Under seklets början fanns i Kämpersvik flera affärer och t.o.m
en ölstuga. Stenindustrin gick ett bittert öde till mötes under
mellankrigstiden. Fraktskutorna låg inte längre på redden.
Stenbrotten var tysta. Försörjningsmöjligheterna på
landsbygden minskade och avbefolkningen ökade. Utvecklingen
är känd för alla och en var. Samma dystra kräftgång hamnade
alla kustsamhällena i.
I mitten på 1960-talet fanns det 3 affärer, Konsum, Maggies
och Joelssons, Huldas tobaksaffär, postkontor, Edlas pensionat,
telegraf, såg med fisklådefabrik, folkets hus med biograf samt
kiosk vid Joelssons affär. Till detta kom 2 st trålare - Midskär
och Verdandi samt 2 st lastbåtar - Sofia och Kullavik.
Nuvarande situation delar Kämpersvik med sina medsystrar vid
kusten. Öde och tyst på vintern, liv och rörelse de korta
sommarmånaderna. De gamla husen i samhällets kärna
är uppköpta av sommarfolket och urinnevånarna har dragit sig
ut mot utkanterna - om man kan tala om utkanter på den
smala strandremsa som Kämpersvik är. Man kan inte annat än
bli förvånad när man går den lilla gatan utmed hamnen och
tittar på husen. Ju längre ut man kommer desto mindre blir
tomterna. Husen ligger till slut så upptryckta mot berget att de
med nöd och näppe får plats. Bebyggelsen präglas av det
snickarglada sekelskiftet.
Husen är genomgående mycket stora och man kan ana ett visst
välstånd för många. Att Kämpersvik aldrig varit något riktigt
fiskeläge syns tydligt. Vid vattnet fanns bara några enstaka
sjöbodar. Men trots det har en vitmålad räktrålare och en
havskräftsfiskare sin hemmahamn här.
Kämpersvik är ett samhälle som i huvudsak lever upp under sommaren, men ännu finns några fiskebåtar kvar. Småbåtshamnen i Kämpersvik används flitigt av fritidsboende för förbindelse med de närliggande öarna. Hamnen ägs av fastighetsbolaget Lunneplan och har ett hundratal båtplatser.
Efter skylten "Här slutar allmän väg" hittar man hopptornet och badplatsen. Utflödet från Ejgdetjärnet nordöst om samhället har dämts upp och det gamla tjärnet har återskapats
Grebbestad var tidigt ett strandsittarsamhälle. Under 1800-talet ökade handel och sjöfart. Vid förra sekelskiftet hade den expanderande stenindustrin nått orten.
Redan i mitten av 1800-talet blev begreppet badgäster känt. Till Grebbestad sökte man sig av hälsoskäl. Här kunde man få lerbad, som sades bota det mesta. Grebbestadsleran och de handfasta baderskorna blev vida kända.
Grebbestad har blivit en av Sveriges mest restaurangtäta orter.
Grebbestad och Tanumshede har under 2000-talet "tävlat" om att vara kommunens största ort. De senaste åren har Grebbestad varit störst. Befolkningen i Grebbestad är nästan 1800 innevånare.
Grebbestads historia
Området kring Grebbestad har varit bebott sedan lång tid tillbaka. I nära anslutning till nuvarande Grebbestad finns många fornminnen, bl a gravfält från järnåldern på Greby och Gissleröd och vid Ulmekärr finns både en stenlabyrint och en fornborg. Mängden formlämningar antyder att det på platsen kan har funnits mer människor än i en jordbruksby, kanske har det också funnits en liten handelplats.
Norr om infarten till samhället ligger Greby Gravfält som är ett Bohusläns största forntida gravfält med cirka 200 anläggningar. De består av runda och ovala högar och stensättningar samt kraftiga resta stenar, både på högarna och separat. Gravfältet är till utformning och läge typiskt för Bohusläns äldre järnålder (500-800 e Kr), vilket också bekräftas av äldre undersökningar.
Labyrinten vid Ulmekärr, längs vägen till Havstenssund, är den bäst bevarade i Bohuslän. Den stenlagda labyrinten är av okänd ålder men troligen förhistorisk. Tidlös är lyckligtvis nyfikenheten och det är just den som lockar till att följa labyrintens gångar.
När Pehr Kalm i augusti 1742 besöker Grebbestad noterar han att Grebbestad :
"... är en by belägen i Tanum socken och ned vid stranden av saltsjön. Invånarna äro allesammans fiskare, hade varken åker eller äng utan måste genom fiskande förtjäna sig allt vad de hava av nöden; de må dock tämmligen väl."
Under början av 1800-talet ändrade Grebbestad karaktär från fiskeläge till ett mer mångsidigt samhälle när handel, fraktfart och hantverk började utvecklas. Utvecklingen började då "sillen gick till" i slutet av 1700-talet. Under 1800-talet utskeppades stora kvantiteter havre från Grebbestad. Konservindustrin växte fram och gav många arbetstillfällen. Kustfrakten blev allt mer betydande och i början av 1900-talet hade Grebbestad flera egna fraktskutor i hamnen. Vid sekelskiftet blomstrade verksamheterna i Grebbestad. Men när sillen började svika under sillperioden i slutet av 1800-talet och fraktfarten fick konkurrens av andra transportmedel vände utvecklingen.
Framgångarna för "Fjellbacka-ansjovis" sporrade givetvis andra konservfabrikörer att tillhandahålla kryddade inläggningar av skarpsill. Från Fjällbackas grannsamhälle Grebbestad rapporterade år 1887 landsfiskalen i Tanum till landshövdingen att konservfabrikören Edvard Nilsson installerat en ångmaskin om tre hästkrafter "för tillverkning och tillslutning av ansjoviskärl".
Här finns alltså ursprunget till den ansjovis vi känner under namnet Grebbestads Hummeransjovis. Konservtillverkningen i Grebbestad lades successivt ner under 1960-talet och början av 1970-talet. Numera, omdöpt till Grebbestad Ansjovis Original, tillverkas ansjovisen hos Abba i Kungshamn.
Redan på 1840-talet blev sommarvistelse i Grebbestad en del i den nationella "kallbadsrörelsen", som bl a bestod i lerinpackningar, tångbad och stärkande kallbad i havet. Idag är Grebbestad ett av de mest populära besöksmålen i Bohuslän.
Sydväst om Grebbestad ligger Otterön med stora skalgrusbankar som bidrar en artrik och ovanlig flora. Det var på Otterö Evert Taube i början av 1950-talet bodde då han bland annat skrev visorna "En solig morgon" och "Så länge skutan kan gå".
Fakta om Grebbestad
Namnet Grebbestad betyder Grebys stad, där stad i det här fallet betyder båtplats, dvs båtplatsen vid gården Greby. Greby kommer av Grjotby, bildat av fornnordiska ordet för sten, stenig mark.
Grebbestad idag
Grebbestad är fortfarande ett levande fiskeläge. Vid fiskmottagningen i hamnen lämnar trålarna från Grebbestad och omgivande fiskelägen sina fångster: mest kräftor och räkor.
Längs samhällets huvudgata, Nedre Långgatan, finns idag det mesta - affärer, bank, restauranger och uteserveringar. En promenad längs Strandvägen och vidare in på Grebbestadsbryggan vid gästhamnen lockar sommartid med restauranger, skaldjurscaféer, boutiquer, presentaffärer och ett intensivt folkliv.
I Grebbestad finns Grebbestads folkhögskola med Västra Götalandsregionen som huvudman.
Grebbestad är ett levande kustsamhälle där mycket av den äldre bebyggelsen bevarats samtidigt som ett modernt och funktionellt samhälle för dagens behov utvecklats. Ett fint arv från äldre tider är den gamla bebyggelsen som ligger mellan nedre och övre Långgatorna.
Terrängen nordost om Grebbestad, mellan Grebbestad och Tanumshede, används för närrekreation och är rik på utflyktsmål med bland annat fornlämningsmiljöer. Här finns vandringsleder och motionsslingor i anslutning till idrottsplatsen Siljevi.
Nästan 1800 personer bor idag i Grebbestad.
Näringsliv i Grebbestad
Näringslivet i Grebbestad är inriktat på service och turistnäringens behov. Många av de bofasta pendlar till arbetsplatser i de närliggande orterna.
Största arbetsgivaren i Grebbestad, vid sidan av kommunen, är turistanläggningen TanumStrand- By the sea söder om centrum.
Planer för Grebbestad
Den kraftigt ökande turistnäringen, med samhället i centrum, gör att kommunen planerar för en expansion i Grebbestad. Planerna redovisas i den Fördjupade översiktsplanen.
Offentlig service i Grebbestad
Grundskola F-6
Fritidshem
Förskola
Familjedaghem
Folkhögskola
Tärnegårdens äldreboende
Återvinningscentral
Post