Hoppa till innehåll
 
Active match
Detta är en bostad som visas exklusivt på svenskfast.se. Mäklaren letar aktivt efter rätt köpare och uppgifter som pris och visningsdatum kan saknas. Anmäl ditt intresse för att få alla uppdateringar och mer information om denna bostad.
Vill du veta mer om bostaden?
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Göran Wallgren, Real estate agent Svensk Fastighetsförmedling
Responsible real estate agent
Göran Wallgren
Partner, Fastighetsmäklare, certifierad nyproduktion
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Bergkvara

Bröms Ryttargården 111A

Active match
Detta är en bostad som visas exklusivt på svenskfast.se. Mäklaren letar aktivt efter rätt köpare och uppgifter som pris och visningsdatum kan saknas. Anmäl ditt intresse för att få alla uppdateringar och mer information om denna bostad.
Vill du veta mer om bostaden?
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Göran Wallgren, Real estate agent Svensk Fastighetsförmedling
Responsible real estate agent
Göran Wallgren
Partner, Fastighetsmäklare, certifierad nyproduktion
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad

Stort hus med rik historia - lantligt läge 5 minuter från havet!

  • Type: Villa, 1,5-plansvilla med förhöjt väggliv
  • Rooms: 9, of which 4-5 bedrooms
  • Living area: 308 m2
  • Additional area: 192 m2
  • Plot area: 5 500 m2
  • Year of construction: 1909
  • Operating cost: 100 500 SEK/year
  • Tenure form: Äganderätt

Stor fastighet med två hus; vacker och rymlig (308 m²), representativ villa med rik historia plus ett hus (120 m²) som du kan inreda efter egen smak.
Du som drömmer om din egen restaurang intill E22 med både svenska och internationella kunder på växande turistmarknad - nu kan den bli verklighet!

Sommardagarna ramas in av morgon- och kvällsdoppet i Kalmarsund på cykelavstånd, endast 5 minuter bort. Däremellan är det livskvalitet och fågelsång i grönskan som möter dig och familjen på denna unika fastighet. Våren med alla dofter och det rika fågellivet gör det här till en vacker och rofylld plats som gästerna beskriver som " en oas man aldrig vill lämna". Kan man tänka sig ett bättre omdöme?

På historisk mark vid Brömsebro nära gränsen mellan Torsås och Karlskrona finner du det gamla skolhuset som nu är Brömsehus Café (se bromsehus.se), ett helt enkelt underbart ställe där du bor i ett ovanligt stort hus med gott om plats för hela familjen - den naturliga samlingspunkten för stora fester under många år framöver.
När du inrett det mindre huset färdigt, blir det här ett hem med fantastiska möjligheter. Du väljer själv om det är familj och vänner som får avnjuta den meditativa och vackra miljön eller om längtan efter ett eget företag öppnar upp även för gäster och kunder.
Huset, stora salen och köksutrustningen och är dessutom tillräckligt stort för att erbjuda större sällskap den perfekta platsen för bröllopet, jubiléet eller liknande.
Brömsebäckens porlande vatten och fåglarnas sång i de stora, gamla träden ger en somrig och avkopplande fond när gitarr och sång ljuder från den lilla scenen i trädgården, så det är lätt att sälja in den romantiska bilden av den svenska sommaren till de många turisterna som rör sig längs med ostkusten.

Möjligheterna till att utveckla verksamheten är goda - eller vad sägs om att inreda den mindre bostaden för kortare eller längre hyresgäster och att erbjuda b&b i vacker miljö? Konstutställningar, soaréer, konferenser och annat passar utmärkt för kunder från söder, väster och norr.

Nuvarande ägare har vårdat och förädlat det stora boningshuset med känsla för både stil och funktion, vilket tydligt märks när man träder in genom dubbeldörrarna på baksidan och den leende värdinnan hälsar välkommen att beställa dagens dryck och kaka. Trädgården visar upp Sverige från sin bästa sida med bäckens glittrande vatten, mjuk grönska och vacker fågelsång i en harmonisk mix. Om det mot förmodan skulle vara lite regnigt, så bjuds gästerna in i stora salen med sina vackra färger och härligt träiga akustik. Här inne är det lätt att se framför sig att gästerna minglar med varsitt glas bubbel i handen innan det är dags att sätta sig vid långborden för middag och fest.
Var det någon som sa kammarkonsert? Ja, det passar lika bra i stora salen som på den lilla scenen i trädgården.

Kort sagt; en sällan skådad möjlighet att bo i vidunderligt vacker miljö, eller ta över och utveckla en väl fungerande verksamhet i ett mycket bra läge!

Kontakta mäklaren för ytterligare information.
Välkommen!

Den äldsta funna kartan över området är från 1849 och tomten styckades av 1913, omfattande 0,55 hektar och tillsammans med andra fastigheter med skolbyggnader i närheten kallades området "Elvendal". Åren 1914-1915 uppfördes skolhus både här och i Torestorp efter samma ritning. Kostnaden för att uppföra skolhuset i Bröms uppgick till 12 410 kronor.
Skolhuset fick drag av den tidens då rådande arkitekturideal; nationalromantiken, vilken utmärktes av enkelhet och avsaknad av dekorationer. Under åren 1914 till 1958 kom eleverna cyklande till skolan och ett 20-tal lärare har genom tiderna utbildat bygdens barn.
1961 förvärvades fastigheten för att bygga om huset till bostad och lägergård och gjordes då om (med bland annat stall) till det som sedermera kom att kallas "Ryttaregården", styrt av köparnas intresse för ridsport

Småländska Bröms omnämndes i text redan på 1050-talet och läget vid den gamla riksgränsen följer genom hela Bröms historia och framför i de återkommande fredsförhandlingarna mellan Sverige och Danmark, vars kung Valdemar Atterdag under 1300-talet lät uppföra en försvarsborg på danska sidan, vilken kallades "Brömsehus".
Mest känt är området för "Freden i Brömsebro" 1645 och minnesstenen över de, för Sverige lyckade, förhandlingarna restes 1915.

Rastplatsen i Bröms invigdes av kungaparet 1995 i samband med 350-årsfirandet i Bröms och utsågs 2001 till "Sveriges bästa rastplats" av Motormännens Riksförbund.
I närheten finns både gårdsbutik och glasscafé samt en obemannad 24/7-butik som håller öppet dygnet runt.

About the property

Summary

Type: Villa, 1,5-plansvilla med förhöjt väggliv
Rooms: 9, of which 4 bedrooms, possibility to 5 bedrooms
Living area: 308 m2
Additional area: 192 m2
Plot area: 5 500 m2
Year of construction: 1909
Operating cost: 100 500 SEK/year
Tenure form: Äganderätt
Moving in: Enligt överenskommelse

Comment on living area

Boareauppgift enligt: Lantmäteriet
Förutom boningshuset finns även den gamla lärarbostaden med en uppskattad boarea om cirka 120 m² (uppgifter från säljaren) där det finns plats att inreda ytterligare två sovrum

Heating

3 st luft/vatten-pumpar

Construction method

Water: Enskilt vatten året om - godkänt vattenprov finns
Drain: Enskilt avlopp - godkänt 2017
Foundation: Gråsten och källare under hela byggnaden
Frame: Trä
Floor joists: Trä
Facade: Liggande träpanel
Windows: 2-glasfönster kopplade
Foundation wall: Huggen sten
Roof covering: Taktegel
Exterior sheet metal work: Galvaniserad målad plåt
Ventilation: Självdrag
Electrical: Jordfelsbrytare installerade
Brick block: Murad skorsten
Brick block comment: Provtryckt 2018
General informationn: På tomten finns flera byggnader, bland annat boningshuset, den mindre före detta lärarbostaden och en mindre ekonomibyggnad.
Fastigheten köptes 2013 av Kalmar läns museum och under den eran renoverades den gamla lärarbostadens klimatskydd, alltså tak, fasad och fönster.
Comment: Byggnaden är uppförd i tre våningsplan; bottenvåningen, mellanvåningen (den inredda kallvinden som nås via viloplanet i trapphuset) samt övervåningen. Dessutom finns en oinredd vind.
I entréplan finns farstu, kapprum, två större rum (festsalen och shopen), restaurangkök samt ett mindre rum (nuvarande kontor).
Mellanvåningen inreddes under 1960-talet och har nu ett sovrum, klädkammare och ett badrum.
På övervåningen är det stora sovrummet mot söder med stor klädkammare det självklara blickfånget, men i andra änden av huset ligger ytterligare två sovrum och ett genomgångsrum.

Renovations

Stora huset har genomgått många förändringar och förbättringar under 2021 och 2022,
- Tidigare kök och ett sovrum har byggts om till restaurangkök
- På nedervåningen i stora huset har både sal och andra rum tapetserats om, tak målats samt takutsmyckning gjorts
- Originalpanel har plockats fram samt vägg har öppnats upp
- Exteriört har panel bytts ut eller lagats samt målats
- Fönsterfoder har repareras och målats
- Takpannor har bytts ut och taken tvättats.
- Utvändiga dörrar till källaren har renoverats, målats och till viss del ersatts.
- I trädgården har grusgångar anlagts, parkering uppförts, rabatter planterats.
- Gräsmattan har planats ut på både fram och baksida
- Järnfilter till dricksvattnet installerat
- Ny dränering på lilla husets framsida

Other buildings

Mindre villa på tomten, cirka 120 m², förberett för att inredas, nylagt grangolv i hela huset, tidigare ägare har renoverat tak, fasad och fönster. Platsbyggt kök är delvis redan uppfört, i övrigt är huset oinrett. Utrymme för 2 sovrum, vinden är oinredd. Luft/luft-värmepump installerad.
Taktegel, 2-glas kopplade fönster, två murstockar (bör kontrolleras innan användning), stående träpanel, huggen sten som grund. Elen är delvis omdragen, avloppsstammar är förberedda.

Tv/Internet connection

Fiber installerat

General

County: Kalmar
Municipality: Torsås
Property designation: TORSÅS BRÖMS 2:5

Other rights and responsibilities

Community facility: TORSÅS BRÖMS GA:1

Economy

Operating costs

100 500 SEK/year
Annual electricity consumption: 30000 kWh/year
Number in the household: 2

Distributed as follows

Electrical: 42 000 SEK
Heating: 39 000 SEK
Water and drain: 4 500 SEK
Insurance: 9 500 SEK
Cleaning: 5 500 SEK

In addition to the above possible operating costs, property tax is added in the amount of 7 215 SEK.

Please note that the operating costs listed above are based on the seller's actual costs in the last year unless otherwise specified.
Which operating costs the buyer will have depends on how the home will be used, which subscriptions will be taken out and other circumstances in the individual case.

Taxation

Building: 828 000 SEK
Land: 134 000 SEK
Total: 962 000 SEK
Taxation year: 2023
The assessed value is: Fastställt
Value year: 1929
Standard score: 29
Type code: 220, Småhusenhet, bebyggd

Mortgage deed

There are 4 mortgages with a total of 2 150 000 SEK.

Försäkring

Svensk Fastighetsförmedling samarbetar med If för att underlätta ditt bostadsköp. När du köper bostad eller fritidshus genom Svensk Fastighetsförmedling är den automatiskt försäkrad. Vi kallar det Flytta in-försäkring. Den är kostnadsfri och gäller under de första 30 dagarna. Fortsätter du sedan att försäkra hemmet eller fritidshuset hos If får du 10% rabatt och flera andra unika förmåner. Fråga din mäklare för att ta del av erbjudandet.
Trygg affär - Varudeklarerad Villa

All images and film

+ 22 Show all 28 images
 

Floor plan

Map and area

Bröms Ryttargården 111A, Bergkvara

Calculation

Vad kostar nya boendet?

More data

Här nedanför kan du ändra ränta, amortering och driftkostnader och se hur de påverkar kalkylen.

Reset all data
Show more

Interest

Installment

Operating cost per month

Operating cost/month

Please note that the operating costs listed above are based on the seller's actual costs in the last year unless otherwise specified.

Which operating costs the buyer will have depends on how the home will be used, which subscriptions will be taken out and other circumstances in the individual case.

Boendekostnad per månad

Interest
+  SEK
Operating cost
+  SEK
Property tax/fee
+ 601 SEK
Tax reduction
 SEK
Sum
ca  SEK
Installment
+  SEK
Incl installment
ca  SEK

Apply for a loan promise

At our sister company Ordna Bolån, you can easily apply for a loan promise or mortgage. One application, response from several banks.

Contact

Fill in the form below to register your interest in this property. Our real estate agents will contact you via email/phone for follow-up.

Contact details
500 characters left
Do you have a loan promise?*
Do you want help with a loan promise?
Do you want to receive news and offers?

Oj, något gick fel! Försök igen. 

One moment!
Tack, dina uppgifter är sparade!
Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
 
 
 
Read our privacy policy
 
 
 

Similar properties for sale

Torsås
Bröms Ryttargården 111A
Share property: Share on Facebook Share with email Share with sms Copy link Link is copied

Floor plan