Hoppa till innehåll
 
Starting price: 
5 500 000 SEK
Choose viewing time
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Karin Liss, Real estate agent Svensk Fastighetsförmedling
Responsible real estate agent
Karin Liss
Reg. Fastighetsmäklare
Tina Heikkinen, Real estate agent Svensk Fastighetsförmedling
Tina Heikkinen
Koordinator, Butiksansvarig
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Nås

Storängsvägen 3

Starting price: 
5 500 000 SEK
Choose viewing time
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Karin Liss, Real estate agent Svensk Fastighetsförmedling
Responsible real estate agent
Karin Liss
Reg. Fastighetsmäklare
Tina Heikkinen, Real estate agent Svensk Fastighetsförmedling
Tina Heikkinen
Koordinator, Butiksansvarig
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad

Exklusivt renoverad prästgård i Västerdalarna

  • Type: Villa, Villa i 2 plan med källare
  • Rooms: 9, of which 5-7 bedrooms
  • Living area: 391 m2
  • Additional area: 20 m2
  • Plot area: 7 500 m2
  • Year of construction: 1780
  • Operating cost: 79 915 SEK/year
  • Tenure form: Äganderätt

Välkommen till denna imponerande prästgård belägen i Nås i det vackra Västerdalarna.

Den ståtliga byggnaden med sina två plan och fin källare erbjuder generöst med utrymme för både verksamheter och för hela familjen att trivas i. Här har ingen möda sparats vid renoveringen allt i bästa skick med smakfull, tidstypisk atmosfär och med fingertoppskänsla för detaljer och exklusiva material. Generösa fönster ger ljusa och luftiga rum och badrummen stilfullt inredda med kakel och kolmårdsmarmor. Det första som möter en är nyrenoverade eldstäderna och nyinsatta kakelugnar , sammanlagt sju samt modern vedspis i köket. Det är platsbyggt och från ett lokalt snickeri – en dröm för alla matlagningsentusiaster.

Den smakfulla renoveringen har tagit hänsyn till husets 1700-talscharm med foder och listverk framtagna från ursprungliga i huset. Tapeter efter gamla förlagor och somliga rum målade med äggoljetempera på lumppapp. Huset erbjuder även en underbar utomhusmiljö med en timrad lada från slutet av 1700-talt och en bagarstuga med fungerande bakugn och som nyttjas regelbundet av hembygdsföreningen. Ett nytt garage finns vid uppfarten.

Här kan du verkligen uppleva naturen på nära håll i gammal kulturbygd, samtidigt som du njuter av moderna bekvämligheter i stilsäkert renoverade rum.
Denna prästgård är verkligen något utöver det vanlig. Missa inte möjligheten att bli ägare till denna historiska och nyrenoverade juvel i hjärtat av Västerdalarna.

För att få uppdatering anmäl intresse via hemsidan för att inte missa någon information och kunna boka in er på visningar.
Enbart bokade privata visningar sker. Anmäl intresse till mäklaren för mer information.

About the property

Description

Bottenvåning

Hall: Välkommen till denna eleganta hall Elegant med rutigt kalkstensgolv och väggar målade i pompejiröd äggoljetempera. Stor, nyinstallerad kamin. Perfekt att välkomna gäster i. Gäst WC intill stor kapphylla.

Salen: Här har man varsamt renoverat. Vackert parkettgolv, nyrenoverad kakelugn, s k skänkspis i ena hörnet. Engelsk tapet med kinesiska mönster som under rokokon – Stairway to Heaven, ursprungligen från Trianon i Versailles.

Biblioteket: Rofyllt med utsikt över nejden och med kakelugn och det gamla kyrkoarkivet (tidigare pastorsexpedition). Mörkt grön äggoljetempera på väggarna.

Kammaren: Ljusgrönt målat med vacker, lokal och nyinsatt kakelugn. Parkettgolv.

Köket: Platsbyggd inredning i ek från Vansbrokök med ny vedspis och liten öppen spis. Vitvaror från Miele med induktionsspis, ytterligare en extra ugn och en dito ångugn. Golv med rutlagd kalksten och väggar med fasat vitt kakel som ger en fin atmosfär. Intill tvättstuga med extra kyl och frys. Köksingång med egen farstu samt källarnedgång.

Serveringsrum: Serveringsrum är praktiskt belägen mellan kök och salen som innehåller rikligt med skåp i ek, även dem från Vansbrokök och med ingång till ett extra badrum med vitt kakel och golv i kolmårdsmarmor samt med ångbad.

Badrum: Som övriga huset är badrummen stilrent inredda. Wc, kommod och rejäl dusch med ångdusch. Kolgårdsmarmor på golv som har golvvärme, vitt kakel på väggarna.

____________________________

Övervåning

Hallen: Övre planets hall är belägen mitt i bostaden. I pompejirött och med vacker trappa. Utgång till balkong med en hänförande utsikt över landskapet. Ingång till ytterligare ett badrum i samma stil som övriga. Uppgång till storslagen vind.

Sovrum 1: Detta charmiga sovrum är stort, rymligt och elegant med gustavianskt mönstrade tapeter som ger rummet en lugn och klassisk atmosfär, medan de slipade brädgolven ger en varm och inbjudande känsla. Garderoberna erbjuder gott om förvaringsutrymme för kläder och tillbehör. Ett perfekt utrymme att koppla av och njuta av nätternas frid. Detta är även kallat Biskopsrummet eftersom att biskopen brukade övernatta där under visitationer.

Sovrum 2: Ett rymligt rum, målat i s k pariserblå äggoljetempera med pompejanskt mönstrad bård. Nyinstallerad, vacker kakelugn och idag inrett med en praktfull sl k imperialsäng från år 1800. En perfekt plats att koppla av och njuta av en god natts sömn.

Sovrum 3: Sovrum 3 är en grön empirestil-dröm med en charmig kakelugn i typisk 1700-talsstil. Det slipade brädgolvet och den tidstypiska tapeten ger en unik atmosfär.

Salen: Stor, generös och mäter 54 kvadratmeter. Nytt rutmönstrat parkettgolv i klassisk stil och en karaktärsfull öppen spis. Tre vackra fönster med en grön utsikt mot den s k Asphagen. Ljusgröna väggar med äggoljetempera på lumppapp. Bård med grekiska figurer efter den s k Alexanderfrisen i Köpenhamn, tryckt speciellt hos Handtryckta Tapeter i Stockholm.
Förmak Inrett med rokokoinspiration och nyinstallerad kakelugn av 1700-talstyp. Tidstypisk tapet ’Snow tree’ från Colefax & Fowler. Större garderob. Vacker utsikt mot kyrkan.

Sovrum 3: Empirpräglat med grönrandiga tapeter, mahognymöblemang. Flertal garderober och badrum en suite.

Sovrum 4 - Master bedroom: Stort sovrum med plats för rejäl säng och förvaringsmöbler. Garderobsvägg med platsbyggda skåp. Sitrena tapeter i empire stil. Randiga i grönt och vitt och slipade brädgolv är bekväma att gå barfota på. Intill sovrummet finns ett praktiskt en suite- badrum som gör vistelsen bekväm med access direkt till dusch och wc.

Stora salen: Stort sovrum med plats för rejäl säng och förvaringsmöbler. Garderobsvägg med platsbyggda skåp. Sitrena tapeter i empire stil. Randiga i grönt och vitt och slipade brädgolv är bekväma att gå barfota på. Intill sovrummet finns ett praktiskt en suite- badrum som gör vistelsen bekväm med access direkt till dusch och wc.

Badrum: På ovanvåningen finns det två stycken badrum. Bägge badrummen går i samma stil med vackert vitt kakel, golv i kolmårdsmarmor och platsbyggda kommoder i valnöt och med skiva av kolmårdsmarmor.

Summary

Type: Villa, Villa i 2 plan med källare
Rooms: 9, of which 5 bedrooms, possibility to 7 bedrooms
Living area: 391 m2
Additional area: 20 m2
Plot area: 7 500 m2
Starting price: 5 500 000 SEK
Year of construction: 1780
Operating cost: 79 915 SEK/year
Tenure form: Äganderätt
Moving in: Enligt överenskommelse

Comment on living area

Boareauppgift enligt: Lantmäteriet

Heating

Jordvärme

Construction method

Water: Kommunalt vatten året om
Drain: Kommunalt avlopp
Foundation: Källare/Krypgrund
Frame: Trä/Timmer
Floor joists: Trä
Facade: Puts
Windows: 2-glasfönster kopplade
Foundation wall: Putsad/sten
Roof covering: Valmat mansardtak, Plåt
Exterior sheet metal work: Koppar
Ventilation: Självdrag
Main fuse: 25A
Brick block: Murad skorsten

Renovations

Fastigheten har grundligt renoverats från 2016
Nya hängrännor och stuprör i koppar
Nytt kök och serveringsgång platsbyggt i ek från lokala Vansbrokök
Byggt och renoverat samtliga badrum/toaletter
Renoverat samtliga kakelugnar/öppna spisar/kamin/vedspis
Samtliga ytskikt så som Kolgårdsmarmor i badrum, stengolv från Öland i hall och kök och fina parkettgolv och slipade brädgolv och målad lumppapp och linoljefärgade snickerier och handtryckta tapeter

Plot/balcony/patio

Rejäl tomt med möjlighet att förvärva ytterligare mark runt om och ner mot älven samt skogsskifte om man önskar möjlighet till lantbruk/jakt,

Other buildings

Senare byggt garage för 1 bil
Stort uthus med förvaringsytor
Bagarstugan med fungerande bakugn som nyttjas av föreningar i byn för bakning under delar av året

Parking

Garage på tomten

General

County: Dalarna
Municipality: Vansbro
Property designation: VANSBRO NÅS PRÄSTGÅRD 1:30

Other rights and responsibilities

Community facility: Vansbro Mellanborg Ga:2
Rights benefit: Avtalsservitut: Jordvärmeslingor - Se beskrivning
Avtalsservitut: Jordvärmeslingor - Se beskrivning

Miscellaneous

HISTORIK PRÄSTGÅRDEN
Ett prästboställe invid Nås kyrka har funnits alltsedan medeltiden då den första kyrkan restes. Prästgården var fram till 1700-talets senare del mest som en kringbyggd gård med timrade hus. Ett av dessa, det s k Kaplansloftet från 1600-talet finns idag bevarat på Skansen. (bild)

Carl von Linné besökte den gamla prästgården i augusti 1734 på sin Dalaresa och skriver i sin dagbok: ¨D. 12 aug. Måste man blifwa qwar uti Nås prästgård för regnets skull.¨ (bild)
I slutet av 1700-talet omformades kyrkområdet med ny kyrka och ny större prästgård inspirerad av den tidens ideal, skapat av arkitekten Carl Hårleman, med symmetrisk fasad och dubbelvalmat s k mansardtak. Under 1800-talets slut fick fasaden ett förändrat utseende med ny veranda bland annat, allt efter nya smaker. Ur ett brev från Nås prästgård 1872: ¨Prästgården har nu fått en ny veranda i två etager, berså och en rundel i mitten.¨ (bild)

Economy

Starting price

5 500 000 SEK

Operating costs

79 915 SEK/year
Annual electricity consumption: 32522 kWh/year

Distributed as follows

Electrical: 71 987 SEK
Water and drain: 7 928 SEK
Description: Inga avfallstjänster finns.

In addition to the above possible operating costs, property tax is added in the amount of 7 373 SEK.

Please note that the operating costs listed above are based on the seller's actual costs in the last year unless otherwise specified.
Which operating costs the buyer will have depends on how the home will be used, which subscriptions will be taken out and other circumstances in the individual case.

Taxation

Building: 888 000 SEK
Land: 95 000 SEK
Total: 983 000 SEK
Taxation year: 2021
The assessed value is: Fastställt
Value year: 1929
Standard score: 41
Type code: 220, Småhusenhet, bebyggd

Mortgage deed

There are 0 mortgages with a total of 0 SEK

Försäkring

Svensk Fastighetsförmedling samarbetar med If för att underlätta ditt bostadsköp. När du köper bostad eller fritidshus genom Svensk Fastighetsförmedling är den automatiskt försäkrad. Vi kallar det Flytta in-försäkring. Den är kostnadsfri och gäller under de första 30 dagarna. Fortsätter du sedan att försäkra hemmet eller fritidshuset hos If får du 10% rabatt och flera andra unika förmåner. Fråga din mäklare för att ta del av erbjudandet.
Trygg affär - Varudeklarerad Villa

All images

+ 80 Show all 86 images
 

Map and area

Storängsvägen 3, Nås

Show distance as list:
Distances are always from the bird's eye view

Calculation

Vad kostar nya boendet?

Does your combined annual income exceed SEK before tax? The answer affects the repayments.

More data

Här nedanför kan du ändra ränta, amortering och driftkostnader och se hur de påverkar kalkylen.

Reset all data
Show more

Interest

Installment

Operating cost per month

Operating cost/month

Please note that the operating costs listed above are based on the seller's actual costs in the last year unless otherwise specified.

Which operating costs the buyer will have depends on how the home will be used, which subscriptions will be taken out and other circumstances in the individual case.

Boendekostnad per månad

Interest
+  SEK
Operating cost
+  SEK
Property tax/fee
+ 614 SEK
Tax reduction
 SEK
Sum
ca  SEK
Installment
+  SEK
Incl installment
ca  SEK

Apply for a loan promise

At our sister company Ordna Bolån, you can easily apply for a loan promise or mortgage. One application, response from several banks.

Registration for viewing

Fill in the form below to register your interest in this property. Our real estate agents will contact you via email/phone for follow-up.

Välj mellan nedan alternativ
15
Nov
Anmälan krävs
Fri
I am interested
I want to be contacted by a real estate agent before I sign up for a viewing.
Contact details
500 characters left
Do you have a loan promise?*
Do you want help with a loan promise?
Do you want to receive news and offers?

Oj, något gick fel! Försök igen. 

One moment!
Tack, dina uppgifter är sparade!
Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
 
 
 
Read our privacy policy
 
 
 

Similar properties for sale

Vansbro
Storängsvägen 3
Share property: Share on Facebook Share with email Share with sms Copy link Link is copied

Floor plan