Köpa hus i Spanien
Drömmer du om att köpa hus i Spanien? Vi förstår dig. Tänk att ha en egen plats att resa till med en prunkande medelhavsträdgård och kanske en pool, bara några timmars flygresa bort. Fortsätt läsa så berättar vi hur du hittar bästa stället att köpa hus i Spanien, hur köpet vanligtvis går till och går igenom tips och regler så att ditt husköp i Spanien sker utan fallgropar.
Hitta bästa stället att köpa hus i Spanien
Föredrar du att bo i en stad, med modern infrastruktur och alla tjänster du kan tänkas behöva, eller letar du efter en lugnare tillvaro på landsbygden? Ska drömhuset ligga i en traditionellt “vitputsad-fasad-by” i bergen, eller vill du ha ett radhus nära golfbanan, eller en modern villa i ett privat bostadsområde? Det finns inget självklart svar om du frågar oss, alla alternativ har sina speciella fördelar och sin egen charm. Men det är viktigt att reda ut vilka dina preferenser och önskemål är för att göra målbilden av ditt drömhus så tydlig som möjligt. Börja med att besvara de här frågorna:
- Vill du bo centralt med närhet till restauranger, service och sjukvård?
- Är det viktigast att bo med närhet till kust och strand?
- Vill du bo i utkanten av staden, eller i en liten by om du söker tysthet och lugn?
- Vill du bo i ett område med den lokala befolkningen eller ville du hellre ha skandinaviska grannar?
- Drömmer du om havsutsikt?
- Är det viktigt att bo nära en golfbana eller annat fritidsintresse?
- Vill du klara dig utan bil?
- Ska du bo på årsbasis eller bara kortare perioder?
- Har du tänkt att hyra ut ditt hus?
- Hur stort hus behöver du? Vad är dina avsikter med huset?
Här kan du köpa ditt hus i Spanien
Föredrar du ett något svalare klimat så är det sannolikt bäst att leta hus i de norra delarna av landet. Mer inåt landet har du huvudstaden Madrid och en vacker natur med mycket inslag av höga berg och platåer. Här kan värmen vara tryckande under sommarhalvåret men desto svalare under vintern. Om du letar hus i de här regionerna av Spanien behöver du titta på hur huset är konstruerat, om det är anpassat för den kalla och fuktiga kylan under vintermånaderna eller bara konstruerat för att hålla huset svalt under den varmaste tiden på året. Oftast är husen byggda för att just hålla dem svala på sommaren, så det kan vara bra att kolla upp olika uppvärmningsmöjligheter så du är väl förberedd när kylan kommer.
Men mest sannolikt är du ute efter det Spanien som är mest representativt för oss svenskar – medelhavsklimat med varma temperaturer och milda vintrar. Och då är det sannolikt i något av dessa två områden som du ska leta: Costa del Sol, spanska solkusten, eller Costa Blanca. Med sina 300 soldagar och milslånga kustremsa är det inte konstigt att du vill köpa ett hus här. Om du väljer att köpa ett hus i Torrevieja, Fuengirola eller Marbella har du både närhet till cityliv med ett stort utbud av restauranger och caféer, men samtidigt nära till naturområden, golfbana och strand. Är du i stället ute efter ett område med lugnare tempo är Nerja och Estepona trevliga alternativ. Oavsett om du vill köpa en villa eller ett radhus i Spanien, börja alltid med att kontakta oss. Berätta om dina önskemål så återkommer vi inom kort och startar resan tillsammans mot ditt drömhus.
Goda råd och tips inför ditt husköp
Du har bestämt dig för att det är ett hus du vill ha. Att det lockar med en egen trädgård som kanske har apelsin- och citronträd, färska fikon och vackra växter. Eller att du behöver det extra utrymmet för att ta emot familj och vänner. Kanske ska du arbeta från huset i Spanien och kommer tillbringa större delen av året här. Sannolikt upplever du ett hus som mer stillsamt och privat än att bo i en lägenhet. Vilken anledning det än må vara till ditt husköp i Spanien finns lite olika saker att tänka på som blivande husägare.
Ett hus innebär oftast mer att ta hand om än en lägenhet, eftersom du också får fasad, tak och en trädgård att tänka på. Och i många fall har huset även en pool. En fantastisk lyx att ha såklart, men det är en merkostnad och den kräver arbete, oftast flera gånger i veckan för att hållas ren och fräsch.
Ett hus bör heller inte stå tomt för långa perioder. Om du själv bara ska nyttja det vissa delar av året kan det vara värt att kolla upp vilka regler som gäller för uthyrning i din region. Det kan även vara bra att ha en lokal kontakt som kan assistera och hålla koll på huset och som kanske har nycklar om något skulle hända. En återkommande trädgårdsmästare kan också vara bra att anlita för att huset ska se omhändertaget ut för dem som passerar. Att installera lampor som tänds vid vissa tidpunkter på dygnet är också en bra investering för att huset inte ska se obebott ut.
Om du ska använda ditt hus i Spanien som en fritidsbostad och fortsatt vara skriven i Sverige, kan du utföra renoveringar på plats i Spanien och använda ditt svenska rotavdrag. Timpriset för hantverkare i Spanien är avsevärt mycket billigare än timpriset i Sverige och det kan vara värt att ha i åtanke om du köper ett hus i lite sämre skick som kommer att kräva en del renovering.
Är du nybliven pensionär eller är ni en barnfamilj som vill byta miljö för ett år eller två och funderar på att flytta till Spanien permanent, då kan våra guider flytta till Spanien och bo i Spanien ge er goda råd.
Regler vid spanska husköp – så går det till
Att köpa hus i Spanien skiljer sig åt på flera punkter mot att köpa ett hus i Sverige. Var väl förberedd på vad som gäller innan du börjar leta efter rätt hus. Läs på ordentligt om själva köpprocessen, men se också till att du har koll på vilka ekonomiska resurser du har och behöver inför ett husköp i Spanien. Hur det går till steg för steg, från finansiering till tillträde, hittar du under Köpa bostad i Spanien.
Bra att veta är att du inte kan ta ett bolån i Sverige med ditt nya hus i Spanien som säkerhet. Om du behöver ta ett bostadslån så gör du det i Spanien, i euro, och då lånar du normalt upp till 50–70 procent av bostadens pris. Det innebär att när du köper lägenhet i Spanien måste du ha minst 30 procent av försäljningspriset i kontantinsats. Vi kan hjälpa dig med förmedling av bankkontakt och svarar självklart på andra finansiella frågor som du kan ha.
Vid tillträde är det säljarens ansvar att lämna bostaden i det skick och med de installationer och licenser som anges i köpeavtalet. Ofta ingår möbler, vitvaror och inredning när du köper ett begagnat hus i Spanien, men om du däremot köper en nyproduktion kan det vara helt tomt och även sakna vitvaror. Tänk även på att det inte är ett krav på flyttstädning i Spanien, vilket kan vara en stor överraskning för oss svenskar om du inte har koll på det.
Kontakta oss för rådgivning
En trygghet för dig, vare sig du ska köpa hus i Spanien eller sälja, är att vi finns på plats med mäklare i Spanien som bor här sedan många år, talar svenska och är utbildade utlandsmäklare. Fyll bara i formuläret för att komma i kontakt med någon av våra mäklare som kan svara på dina frågor och ge dig rådgivning.
Oj, något gick fel. Försök gärna igen.