Spansk mat och matkultur
Spansk matkultur är en god anledning till att både besöka och flytta till landet. Här umgås man runt måltiden som har en stor betydelse för både landet och spanjorerna själva. Lär dig mer om vad som kännetecknar spansk mat, vad som är typiska spanska rätter och hur du anammar matkulturen för att njuta av härliga middagar, soliga frukostar och långa luncher, samtidigt som du letar efter ditt drömboende.
Först – historiska fakta om Spaniens mat
I den spanska matkulturen finns spår efter många olika folkslag som invaderat och erövrat Iberiska halvön genom århundradena. Störst inflytande har de arabiska morerna haft eftersom de styrde över Spanien i 700 år. De införde bland annat ris, sockerrör, mandlar, citrusfrukter, aubergine, spenat och kronärtskocka i den spanska maten. Men också många kryddor som svartpeppar, muskot och kummin.
Fenicierna anlade de första vingårdarna. Från grekerna kom oliver och olivolja, vete och honung. Den långa traditionen av spanska skinkor och korvar kommer från kelterna som födde upp grisar. Tomat, potatis och cayennepeppar är andra typiska råvaror för Spanien och dessa introducerades från Amerika efter den spanska koloniseringen av den amerikanske kontinenten.
Typiska spanska rätter
De spanska maträtterna är fulla av smak. Här samsas lök, vitlök, färska örter, olivolja samt mycket frukt och grönsaker. Befinner du dig dessutom vid kusten så erbjuds dagsfärsk fisk och skaldjur. Spanjorerna älskar att njuta av sin mat och nedan kan du läsa om de mest typiska spanska rätterna.
Spanska tapas
Om det är någon tradition eller känd mat som spritt sig över världen så är det spanska tapas, ett av de mest klassiska sätten att äta och umgås på i Spanien – många små rätter som delas med familj och vänner, ofta sent på kvällen. Helt enkelt en stark tradition i den spanska matkulturen. Några av de mest kända rätterna är Tortilla Española, en variant av omelett gjord på potatis och ägg. Den serveras oftast som en tårtbit och kan variera i smaksättning över landet och regionerna. Gambas al ajillo, en smakrik klassiker med stora räkor frästa i ett mindre lerfat tillsammans med rikligt med olivolja, vitlök och persilja. Gazpacho, en av Spaniens mest kända maträtter, en kall soppa baserad på tomat, med inslag av gurka, färska örter och vitlök. Svalkande och smakrik. Kända spanska charkuterier som serveras på tapasbordet är Serrano och Iberico –lufttorkad skinka i sin finaste form. Sen har vi rätter som Patatas Bravas, Albóndigas, Pimientos de Padrón, Bacalao, Calamares, Manchego och många fler smakfulla och regionala inslag på tapasbordet.
Fler maträtter från Spanien
Självklart finns det mer mat än tapas som är typisk för Spanien och som du inte bör missa när du är i landet. Framförallt paella, som nästan kan ses som Spaniens nationalrätt även om den inte rent formellt är det. Paellan kommer från Valenciaregionen men finns numer över hela Spanien, den är vida känd som en spansk delikatess. Paellan har precis som många andra spanska rätter ett grundrecept med variationer beroende på vart i landet den serveras, samt vilket unikt familjerecept som används. Men en klassisk servering är med ris, tomat, paprika, lök, saffran, vin, buljong och färska örter. Oftast tillsammans med antingen olika skaldjur, kyckling eller kryddstark korv eller en kombination av dem alla. Paellan tillagas i en stor panna gjord av stål, en så kallad paellapanna, som till stor del påminner om vår svenska muurikka.
Spansk efterrätt
Spanjorerna gillar söta avslut och deras mest klassiska desserter är alla sockerstinna varianter. Här är några vanligt förekommande.
Flan, eller Flan de huevos, är en pudding som påminner om brulée och som också är väldigt lik en annan spansk dessert Crema Catalana. Båda har lite samma konsistens och tillagningsmetod. Självklara inslag på en spansk dessertmeny.
Churros är de sockrade, friterade brödstängerna som doppas i en kraftig chokladsås och som ofta säljs överallt på gatan i Spanien. Dessa äts till och med till frukost ibland, även om de är mer vanliga som ett mellanmål eller sent kvällsmål.
En annan traditionell sötsak är Turrón, som är en hård eller mjuk söt nougat med honung och hela mandlar. Mantecados är populära spröda småkakor som ofta smaksätts med citron eller kanel och som kan intas till en slät kopp kaffe på morgonen. Turrón och Mantecados är särskilt populära vid jul.
Spanskt kaffe – en viktig del av vardagen
Säkert har du nån gång hört Café con leche, Cortado eller helt enkelt Café. Kaffe är en viktig dryck även i Spanien och den intas gärna vid en bardisk samtidigt som man småpratar med sina bordsgrannar eller personalen. Precis som i Italien bryggs och serveras kaffet från en espressomaskin. Även i hushållen är det ofta en liten espressokanna som puttrar på spisen.
Här följer några spanska kaffe-glosor som kan vara bra att ha med sig:
Café solo – detsamma som en espresso. Här kan du välja mellan largo (lång) eller corto (kort), dvs. mer eller mindre vatten till din espresso.
Café doble – en dubbel café solo (espresso).
Cortado – en café solo med lite varm mjölk.
Café Americano – det närmaste du kommer svenskt bryggkaffe. Fortfarande en espresso fast med mer varmt vatten.
Café con leche – café solo med varm mjölk.
Café con hielo – iskaffe. Du kan beställa vilken typ av kaffe som helst och sen lägga till "con hielo".
Spansk mat till jul och andra högtider
Spansk jul- och påskmat är likvärdig. Här tänker man utifrån vad som är festligt att äta vid en högtid och då återkommer ofta dessa inslag vid spanska högtider:
- Entremeses – bricka med diverse charkuterier och ost
- Fisk och skaldjur, kanske en Paella.
- Lamm, ofta som stek.
- Ugnsbakad eller grillad spädgris
- Roscón de Reyes, ett sött julbröd ofta format som en krans och dekorerat med inlagda körsbär och godis. Samt redan nämnda Turrón och Mantecados.
Vissa rätter är traditionsenliga för högtider över hela Spanien, medan de flesta regionerna och familjerna har sina egna inslag till jul- och påskmaten.
När äter man frukost, lunch och middag i Spanien?
Spanjorerna är mycket olika oss svenskar när det kommer till matvanor och framförallt tiderna på dygnet som de olika måltider intas. Frukosten är ofta bara en kopp kaffe och ett kex/kaka, eventuellt en rostad brödskiva med olivolja och tomat. Däremot tillkommer ett mellanmål på förmiddagen som då kanske är en smörgås. Lunchen är deras huvudmåltid och serveras oftast vid 14–16.00, den pågår länge och efter den är det dags för siesta, en stunds middagsvila. På flera ställen i landet stänger även butiker och arbeten denna tid på dygnet. Sedan är det dags för ett sött mellanmål vid 19-tiden, för middagen i Spanien serveras först vid 21–23.00! Den sena middagen består oftast av tapas, några mindre lättare rätter att äta innan det snart är dags att sova. Nya matrutiner du kommer bli varse om du bestämmer dig för att bo i Spanien.
Äter man hemma eller ute på lokal?
I Spanien äter man som sagt sällan själv och ofta äter man åtminstone någon av dagens måltider eller dricker sitt kaffe ute på en bar, café eller restaurang. Att äta är att umgås och ofta ses både familj och vänner gemensamt hemma eller ute för att njuta av det tillsammans. Även om du kommer äta ute betydligt mer om du flyttar till Spanien, så är det också en fröjd att laga mat här. Råvarorna är ofta lokalt producerade och doften och smaken från en färsk frukt eller grönsak, tillsammans med fina olivoljor, soliga ägg och goda ostar gör vilken måltid som helst lite enklare och roligare att tillaga.
Spanska matglosor
De allra enklaste och vanligaste matglosorna vill man ju gärna kunna på plats i Spanien. Här listar vi några matord som vi tycker kan vara bra att ha med sig i bagaget:
- Äta - comer
- Jag är hungrig – tengo hambre
- Frukost – el desayuno
- Lunch – la comida
- Middag – la cena
- Kaffe - café
- Vatten - agua
- Juice – zumo/jugo
- Socker – azúcar
- Salt – sal
- Mjölk – leche
- Smör – mantequilla
- Ost – queso
- Yoghurt – yogur
- Glass - helado
- Bröd – pan
- Kex – galleta
- Smörgås – bocadillo
- Ägg – huevo
- Frukt – fruta
- Grönsak – verdura
- Kött – carne
- Skinka – jamón
- Kyckling – pollo
- Köttbulle – albóndiga
- Korv – salchicha
- Fisk – pescado
- Skaldjur – mariscos