Flytta till Spanien
Vad innebär det egentligen att flytta till Spanien? Vad är bra att tänka på och vilka regler gäller för dig som svensk medborgare. Vill du flytta till Spanien med barn och familj eller vill du bo i Spanien som pensionär? Här går vi igenom vad du ska tänka på när du flyttar till Spanien.
Att flytta från Sverige till Spanien
Spanien har mer än 2 500 soltimmar per år och erbjuder hundratals spanska stränder, klimatet är milt även vintertid och det är inte mer än några timmars flygresa från Sverige. Dessutom ingår både Sverige och Spanien i EU vilket gör det lättare att flytta just hit.
Vart i Spanien ska du flytta?
För många går flytten till spanska solkusten, Costa del Sol, och det är inte konstigt att det blivit populärt. Här finns tryggheten i flera svenska organisationer på plats, ett varmt och behagligt klimat, lång strandremsa, ett bergigt och vackert landskap samt historiska utflyktsmål och kulinariska upplevelser. På plats hittar du också våra svenska mäklare som kan Costa del Sol. Populära samhällen i området är Malaga, Torremolinos, Fuengirola och Mijas.
Costa Blanca eller “vita kusten” är ett annat populärt område och här får du flest antal soltimmar i hela Spanien. Här ligger bland annat Torrevieja och Alicante. Även här finns vi representerade med våra svenska mäklare på Costa Blanca.
Flytta till Spanien permanent
Eftersom både Sverige och Spanien ingår i EU får du vistas eller bo i Spanien i 3 månader utan några ytterligare åtgärder förutom att ha ditt svenska pass med dig. Men ska du bo i Spanien en längre period eller rentav flytta till Spanien permanent måste du ansöka om ett certifikat hos Oficina de Extranjeros (kontoret för utlänningar) eller på polisstationen. Certifikatet du får innehåller ditt namn, adress, nationalitet, NIE-nummer och datum för utfärdandet.
Hos våra svenska myndigheter behöver du anmäla din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan samt ta bort dig själv som folkbokförd i Sverige. Du har kvar ditt svenska medborgarskap, ditt svenska personnummer och din rösträtt i Sverige. Barn som ännu ej är myndiga registreras av vårdnadshavaren på deras anmälan.
När du har flyttat till Spanien ska du gå till det lokala kommunhuset och skriva in dig. Det kallas empadronamiento eller padron, då blir du registrerad och folkbokförd i den spanska kommunen. Det är också bra att skriva in sig hos den spanska Försäkringskassan (Seguridad Social), men det kan du bara göra om du arbetar i ett spanskt företag, startar eget företag i Spanien eller har en svensk allmän pension. Om du inte tillhör någon av dessa grupper kan det vara bra att titta på en privat sjukförsäkring.
Du behöver ett NIE-nummer
Du behöver ett NIE-nummer när du flyttar till Spanien, det är som ett spanskt personnummer för icke spanska medborgare. Ett NIE-nummer behöver du i alla typer av sammanhang när du bor i Spanien, som när du ska betala skatt, vill bli bankkund, köpa boende och bil, söka sjukvård och så vidare. Du ansöker antingen via spanska ambassaden i Sverige eller den nationella polisen i Spanien. Om du ansöker i Sverige är handläggningstiden i normala fall cirka 2–3 veckor. Ett tips är att sätta igång med denna process i god tid.
Sjukvård i Spanien
När du flyttar och bosätter dig i ett annat land inom EU ska du registrera dig med hjälp av ett S1-intyg och inte använda ditt sjukförsäkringskort, eller EU-kort, för att få sjukvård i ditt nya bosättningsland. När du anmäler din flytt till Försäkringskassan i Sverige hjälper de dig att reda ut om du ska vara fortsatt försäkrad i Sverige eller i Spanien.
Det kan trots allt vara bra att ansöka om ett EU-kort inför er resa för att ha rätt till akut sjukvård om någon skulle bli sjuk på vägen ner eller innan er registrering för hälso- och sjukvård godkänts.
Du ska alltid ha med dig en giltig ID-handling när du söker vård.
Behöver du betala skatt när du bor i Spanien?
Om du vistas eller bor i Spanien mer än 6 månader (183 dagar) totalt sett på ett år ska du betala skatt och deklarera dina inkomster där. Du ska deklarera alla inkomster, även om de inte kommer från Spanien. Beroende på vilka inkomster du har per månad, kan du slippa att betala skatt men du behöver ändå sannolikt genomföra den årliga deklarationen. Precis som i Sverige finns en skattetabell som styrs utifrån vad din inkomst är per månad. Arbetar du i Spanien betalar du spansk preliminärskatt på lönen och driver du ett eget företag betalar du skatt kvartalsvis.
Varför flyttar du till Spanien?
Det finns många anledningar till varför man vill och bestämmer sig för att flytta och bo i Spanien. Kanske har du precis gått i pension och vill flytta halvårsvis eller permanent för att njuta spansk mat och en lugn tillvaro i ett varmt och behagligt klimat, men inte allt för långt bort från Sverige. Eller är ni en familj som vill få en förändring i vardagen och testa på något annat. Kanske var det ett jobb som väckte tankarna på en flytt.
Flytta till Spanien med barn och familj
I Spanien finns många svenska skolor att välja på, bland annat på Mallorca och i Madrid, samt i de populära orterna Fuengirola, Teneriffa och Marbella. Alla svenska skolor inspekteras av Skolinspektionen och är godkända av svenska staten. Det betyder att ditt barn kan fortsätta sin skolgång som vanligt nere i Spanien och ta vid den igen om ni återvänder till Sverige. I Spanien hittar du även internationella skolor från förskoleålder upp till årskurs 9. Utbudet av skolor underlättar att bo i Spanien med barn.
Flytta till Spanien som pensionär
Att bo i Spanien som pensionär är ett behagligt liv och det är inte konstigt att det blivit en favoritdestination får många pensionärer. Det är lagom långt bort, lagom varma vintrar och en trygghet i att många svenska och skandinaviska föreningar, organisationer och verksamheter finns på plats. Här finns sjukvård nära till hands och möjlighet till ett aktivt och socialt liv med andra pensionärer som vill njuta av pensionen. Även om du bosätter dig utanför Sverige har du rätt till din svenska allmänna pension. Varje år behöver du däremot skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten om du valt att flytta till Spanien. Du kan läsa mer på Pensionsmyndigheten om vad som gäller för just dig.
Om du flyttar på grund av jobb
Flyttar du till Spanien tack vare att du fått ett jobb, får du säkert en hel del praktisk hjälp på köpet. Arbetsgivaren löser många gånger både bostad, telefon och hjälper till med registrering i landet. Du behöver inte ansöka om något arbetstillstånd tack vare att Spanien är med i EU, men däremot behöver du ett spanskt identitetsnummer (NIE) och socialförsäkringsnummer för att arbeta. Socialförsäkringsnumret ansöker du om hos den spanska Försäkringskassan (Seguridad Social). När du ska ansöka behöver du ha ett NIE-nummer och ett anställningskontrakt. I och med din första lön börjar du betala skatt i Spanien.
När du ska börja arbeta i ett annat land inom EU ska du anmäla det till Försäkringskassan.
9 punkter att bocka av innan din flytt
Flytten till Spanien närmar sig, här är en checklista med bra saker att bocka av innan din flytt från Sverige till Spanien:
- Kolla upp familjens pass så de inte närmar sig utgångsdatum.
- Ansök om NIE-nummer, på plats eller i Sverige, för hela familjen.
- Registrera dig och din familj med hjälp av ett S1-intyg för att få rätt till lokal hälso- och sjukvård.
- Glöm inte att skaffa bankkort i en lokal bank.
- Kolla upp försäkring på plats om ni ska flytta permanent, eller med ditt svenska försäkringsbolag om du ska flytta en viss period eller pendla.
- Anmäl din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan.
- Adressändra och avanmäl abonnemang som du inte kommer att ha användning för.
- Säg upp medlemskap som du inte kommer att nyttja.
- Jämför erbjudanden och priser om du ska flytta med möbler till Spanien.
Avslutningsvis, var ute i god tid. Återkoppling och pappershandlingar med bank, Skatteverket och andra myndigheter i Sverige och Spanien kan ta tid. Ju mer förberedd du/ni är desto snabbare kan ni börja njuta av att ha flyttat utomlands.
Du har väl inte missat att läsa vår guide Köpa hus i Spanien eller vår guide om att Köpa lägenhet i Spanien. Där hittar du ännu mer matnyttig info. Tveka inte heller att kontakta oss på Svensk Fastighetsförmedling Spanien om du behöver hjälp med att hitta bostad i Spanien. Lycka till med din flytt till Spanien!