Grannpotential
Det är tydligt att det finns mycket onyttjad potential när det gäller att skapa en mer sammanhållen och hjälpsam boendemiljö. Även om många av oss är villiga att hjälpa varandra, finns det saker som hindrar oss från att ta det första steget. En stor anledning är att vi är rädda för att störa eller vara till besvär.
Att hjälpa varandra - viktigt för trivsel och trygghet
Det finns vissa saker vi starkt förknippar med grannar – att få låna saker av varandra, göra tjänster och gentjänster. Vad som vid första anblick kan verka vara en transaktionell relation, visar sig ha både känslomässiga och sociala fördelar. Var femte person skulle känna sig tryggare i området om de hade fått hjälp av en granne med något, och fler än hälften tycker att det är viktigt att personer i närområdet är villiga att hjälpa varandra när det behövs.
Praktiska saker som underlättar livet
De saker vi helst vill ha hjälp med är praktiska saker som underlättar vardagslivet, som att få låna verktyg, få bärhjälp och husdjurvakt. Det här är saker som är efterfrågade över alla åldersspann, oavsett om man är yngre eller äldre. Som tur är kan de flesta tänka sig att hjälpa till med just dessa saker. Dessutom finns det goda chanser att grannen blir en förtrolig vän, då så många som en tredjedel kan tänka sig att hålla en hemlighet åt en granne.
Uppskattar grannen mer om den fått hjälp av denne.
Rädsla och pinsamhet stoppar
Även om många är positiva till att stärka hjälpsamheten är det få som tar det första steget och ber om hjälp. Vad är det som står i vägen? Det handlar främst om de obehagliga känslor som är förknippade med att be någon man inte känner om hjälp. Det största hindret är att man inte vill störa eller vara till besvär, vilket är förståeligt med tanke på den redan konstaterade bristen på bra kontaktytor. En annan barriär är att det faktiskt känns pinsamt att fråga om hjälp – en väldigt stark känsla som kan vara svår att övervinna. Rädslan är större hos unga personer under 30 år, möjligen eftersom de är den åldersgrupp som känner sina grannar allra sämst.
Viljan finns men vi känner varandra för dåligt
Jobbiga känslor till trots önskar många – fyra av tio – att det fanns en större grannsamverkan och hjälpsamhet i deras bostadsområde. Många säger att de skulle hjälpas åt mer om de kände sina grannar bättre. Vi ser i år en god start för mer hjälpsamma närområden. Det senaste årets pressade ekonomiska läge har satt spår i mångas plånböcker, men något gott har kommit ur det. Nästan en femtedel är mer benägna att be grannar om hjälp i stället för att köpa eller hyra motsvarande hjälp på grund av ekonomin. Dessutom säger sig nästan hälften veta vad deras grannar skulle kunna hjälpa till med – vilket är ett strålande utgångsläge för att frigöra den vilande grannpotentialen.