Livet mellan husen: Trendrapporten 2022
En värld i förändring
Världen har förändrats med extra snabba kliv under den senaste tiden. Vi har alltid lagt stor vikt på hur vi bor, men genom hemarbeten och nästan inga resor underströks det hela. Det har aldrig köpts och sålts så många bostäder som under de senaste par åren. Vi har flyttat, fixat, byggt ut och kommit närmare naturen.
Samtidigt gjorde världsläget att vi också kommit varandra lite närmare. Och det behövs. Den upplevda otryggheten är större än någonsin samtidigt som vi, redan innan reserverade svenskar, långsamt blivit allt sämre på att knyta kontakter i vårt närområde.
I vår undersökning kan vi se att känna till människor i området där vi bor är en väldigt viktig del för hur vi upplever vårt hem och om vi känner oss trygga i det. Att känna några grannar, att veta att vi kan be om hjälp om vi behöver det – oavsett om det handlar om den klassiska koppen socker, förflyttning av en byrå eller kattpassning till större saker – gör att vi är mer trygga, mer öppna mot andra och mer villiga att ta hand om vår omgivning.
Hemmet – vår trygga hamn
I skakiga tider blir hemmet vår trygga hamn – en symbol för vår stabila punkt i en omvärld som gungar. Hemmets uppvärderade roll ser ut att vara här för att stanna.
Vi ser en fortsatt trend för hemmets uppvärderade roll i form av att fler är intresserade av att skapa ett personligare hem, renovera och ägna sig åt odling. I första hand ser svenskarna på sin bostad som en trygg plats – och den platsen vill vi ta hand om.
Social gemenskap – en trygghetsfråga
Gemenskap i sitt närområde är mer än bara trevligt – det är tryggt och viktigt. 7 av 10 uppger att känna personer i ens närområde är en trygghetsfaktor.
Ett boendeliv där trygghet, som sagt, är avgörande. Men vad är egentligen avgörande för att vi ska känna oss trygga? Svaret stavas gemenskap. Ett sammanhang som över tid kan ha tappat sin roll i att främja nära relationer är ett sammanhang vi rör oss i dagligen. Personer som kanske vi hejar på oftare än nära släktingar. Vi pratar om vårt närområde – och personerna därtill.
Vår tids en kopp socker
Personer i vårt närområde kan vara en källa till trygghet, även i små gester som att heja i trappuppgången eller vattna grannens blommor på semestern. Vad är framtidens "en kopp socker"?
Hälften av svenskarna anser sig ha en god relation till personer i sitt närområde idag. Goda nyheter är dock att desto fler, sju av tio, vill ha en god relation framåt. Det är faktiskt marginellt fler än som önskar ha en god relation med sina kollegor framåt. Särskilt i tider av hybrida arbetssätt, så kanske framtidens AW tas med grannarna framför kollegorna?
Att skapa innanförskap – hur ser framtidens bostadsområden ut?
Vår undersökning visar att över hälften upplever att gemenskapen med personer i närområdet är viktigt vid flytt. Vid flytt är det med andra ord inte bara bostaden som står i centrum, utan hela området därtill. Mäklare blir därför inte endast bostadsförmedlare, utan även förmedlare till ett område, en gemenskap och ett liv.
Vill du veta mer?
Ta del av all spännande fakta och statistik genom att ladda ner Trendrapporten 2022 här. Se också till att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om vad som händer på bostadsmarknaden och hos oss på Svensk Fastighetsförmedling.