Fyra frågor till
Daniel Ek
Daniel Ek är psykolog, författare och grundare till Vänskapslabbet. Han är också den som har utvecklat Svensk Fastighetsförmedlings KBT-program som ska hjälpa människor att bygga bättre relationer till sina grannar.
Hur skapar man bättre kontakt?
– För att vi ska vilja ha kontakt med någon annan så behöver vi känna oss trygga med den personen. En förutsättning för att trygghet ska uppstå är att någon av parterna öppnar upp sig. Det kan vara om någonting litet eller stort och det är viktigt att det mottas väl av den andra.
Till exempel: Granne A berättar att hon är så glad att sommaren är här, granne B nickar och instämmer. Så enkelt uppstår lite trygghet och kontakt.
Varför är det så läskigt att ta kontakt?
– Risk och mod är en oundviklig del i att vara öppen. När vi öppnar upp oss tar vi alltid en risk, det går inte att komma ifrån känslan, ”Tänk om den andra tycker jag är påträngande, jobbig eller tråkig!”. Men precis som i poker blir det ingen vinst utan risk.
Men man kanske inte vill bli bästis med alla?
– Du kan pusta ut, du signerar inte ett kontrakt för att du är öppen och trevlig och har ett samtal med en granne eller främling. De allra flesta människor är känsliga för andras integritet och blir glatt överraskade när någon hjälper till att bryta isen
Och om man hamnat lite snett med sin granne, hur gör man då?
– Det är tråkigt men inte särskilt ovanligt att konflikter uppstår mellan grannar. Det viktiga då är att man inte bara duckar för problemet utan agerar.
Jag tänker att det finns två scenarion, antingen har du irriterat grannen, eller så har grannen gjort något som irriterat dig.
Har du stört grannen så är det viktigt att du kontaktar och ber grannen om ursäkt. Så här kan du gå till väga: försök beskriva det du gjorde, och förklara att du förstår grannens tankar och känslor och vilka konsekvenser det kan ha fått för personen. Till sist kan du berätta hur du kommer agera annorlunda nästa gång.
”Jag är verkligen ledsen för att min hund sprang in på er tomt, jag förstår att din lilla son blev rädd och att du blir orolig över att han ska känna sig rädd för att leka ute nu. Jag lovar att inte släppa hunden lös igen”.
Ett tips är också att lyssna på grannens historia och perspektiv fullt ut, även om du inte håller med till hundra procent. Du kan lyssna och därefter upprepa det du hör dem säga ”Så det jag hör dig säga är....”
Om du själv är arg på en granne så behöver du också ta kontakt med grannen. Beskriv vad grannen gjort (inte hur du tycker att grannen är), hur det påverkat dig, vilken konsekvens det fått och vad du önskar att grannen i fortsättningen skulle kunna göra annorlunda.
”Jag blev uppe i varv av er höga musik igår kväll och kunde inte somna, så jag har varit väldigt trött och sliten idag på jobbet, jag skulle önska att ni drog ned volymen eller stängde av musiken senast 22.30, skulle det vara okej för er?”.
Att försöka förstå grannen, och ge grannen en chans att förstå dig, underlättar när du vill lösa en konflikt. Och det skapar såklart även en bättre grund för att få en bra relation framåt.
Höj trivselfaktorn med dina grannar
Att skapa postiva grannrelationer handlar i grunden om att synas och träffas. Ju mer vi ses och samtalar eller gör aktiviteter tillsammans, desto tryggare och mer bekanta känner vi oss med varandra. Exempel på att synas kan vara att erbjuda en tjänst, fråga om hjälp eller bara hälsa på grannen.