Köpa hus – guide till ett lyckat husköp
Lockas du av tanken på hus, trädgård och extra svängutrymme har du säkert funderat på att köpa villa eller radhus. Med den här guiden får du lite hjälp på vägen inför en av livets stora investeringar och beslut. Här hittar du vår köpa hus-checklista, de vanligaste kostnaderna som kommer av att köpa hus och annat som är bra att tänka på vid husköp.
Att tänka på vid husköp
Oavsett om du ska köpa ett hus själv eller tillsammans med någon bör du skapa en så tydlig bild som möjligt av dina förutsättningar och vad du söker. Förbered dig med vår checklista och sätt dig in i dina kommande kostnader.
Köpa hus – checklista
Tänk igenom följande inför husköpet:
- Köpa villa eller radhus?
Vill du köpa en villa eller ett radhus, eller kanske köpa ett fritidshus? Med en villa kommer stor frihet att göra hur man vill vid renovering och i trädgården, men också en hel del ansvar och arbete. Kontra ett radhus som är väldigt likt att bo i villa, men som har mindre trädgård och oftast ingår i en samfällighet med ett delat ansvar för snöröjning, städdagar och kostnader för exempelvis bredband. - Fundera på vilka krav och önskemål du har
Tänk igenom vad som är viktigt för dig när du ska leta och välja hus. Det finns inget självklart svar på vad som gör ett hus bra, utan det beror mycket på vad du vill ha och hur dina behov ser ut. Specificera vilka områden som är intressanta och om du vill ha nyproduktion eller ett hus med historia och är villig att renovera. Hur stort hus vill du ha, finns önskemål som källare, garage, stor eller liten trädgård? Är det viktigt att ha nära till jobb och skola, vänner, kollektivtrafik och/eller natur? Tänk även på att ett hus har möjligheter till förändring utifrån dina önskemål men att du inte kan påverka området på samma sätt. - Gör en kalkyl inför husköp
Beräkna först hur stor kontantinsats du har. Ansök sedan om lånelöfte för att ta reda på hur stort bolån du kan få. Gör därefter en boendekalkyl inklusive kostnaderna för din bolåneränta och amortering samt utgifterna listade under stycket Köpa hus – kostnader som tillkommer. - Förbered dig för att gå på visning
När du ska gå på visning är det en fördel att komma väl förberedd. Kolla därför inte enbart på bilderna utan läs även noga igenom bostadsannonsen. Då kan du använda dina kunskaper till att undersöka bostaden noggrannare. Under visningen ska du även undersöka bostaden så noga du kan, spola i kranar och toaletter, titta under mattor och bakom tavlor m.m. Säljaren kan nämligen bara bli ansvarig för dolda fel, men inte för uppenbara.
Ett annat viktigt dokument att ta del av är energideklarationen som säljaren är ansvarig att ta fram. Den finns ofta att ladda ner från bostadsannonsen, annars kan du fråga mäklaren om den. Om säljaren har gjort en husbesiktning brukar även besiktningsprotokollet finnas att ta del av i bostadsannonsen eller vid visningen.
Du kan välja att nöja dig med säljarens eventuella besiktning och din egen undersökning men eftersom din undersökningsplikt är omfattande kan det vara bra att anlita en egen besiktningsman. - Slutför husköpet
I slutskedet av en bostadsaffär är det både mycket nerver och känslor i omlopp och det kan vara svårt att behålla lugnet under en budgivning. Men när du slutligen lagt det vinnande budet är huset ditt så fort kontraktsskrivning är genomförd. Nu behöver du ha din handpenning tillgänglig och om så inte är fallet behöver du lösa ett överbryggningslån, som fungerar mellan det att du köper och säljer bostad. Frågan om önskat tillträde dyker ofta upp redan under budgivningen men blir fastställd först när ni skriver kontrakt. När köpet är helt klart kan du börja planera för att flytta.
Köpa hus – kostnader som tillkommer
Att köpa ett hus är generellt mer kostsamt än att köpa en lägenhet och för också med sig mer underhållskostnader. Nedan listar vi några utgifter som kommer med ett husköp.
- Pantbrev och lagfart
Hur stor kostnaden för pantbrev och lagfart blir beror på om huset har några tidigare pantbrev och hur stor köpeskillingen blir. - Fastighetsavgift
Som ägare av ett hus ska du betala kommunal fastighetsavgift som är 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde dock inte mer än det takbelopp som Skatteverket har fastställt. - Driftkostnader
Driftkostnaderna är alla kringkostnader som tillkommer av att bo i huset. Det vill säga vatten, uppvärmning, sophämtning, avlopp, eventuell samfällighetsavgift. - En husbesiktning.
Oavsett om säljaren har gjort en husbesiktning eller inte, kan det vara bra som köpare att låta göra en egen. - Större försäkringskostnader
Beroende på ditt tidigare boende så kan ett hus innebära en större hemförsäkring och för villa brukar långivaren även kräva att du tecknar en villaförsäkring med fullvärde. - Renovering och underhåll
Ofta kommer ett hus med en hel del underhåll och eventuella renoveringar, särskilt om huset är lite äldre och beroende på hur de tidigare ägarna förvaltat det.
Köpa hus utan mäklare
Att köpa en villa eller ett radhus utan mäklare innebär ett större ansvar för dig som köpare. Tänk på att grundligt gå igenom huset och det kan vara en idé att ta hjälp av en besiktningsman oavsett om det finns ett besiktningsprotokoll eller inte. När det är dags att skriva ett köpekontrakt finns flera färdiga mallar att ladda ner på nätet och du kan ta juridisk hjälp om du vill att någon med expertiskunskap ska se över kontraktet innan det signeras.
Köpa hus av föräldrar
Det händer att barn får möjlighet att köpa ett sommarhus eller ett fast boende av sina föräldrar motsvarande taxeringsvärdet. Ibland till och med ännu billigare och då klassas köpet som gåva. Det som kan vara bra att kolla upp inför ett husköp likt dessa två scenarier är vilka skatterättsliga och arvsrättsliga konsekvenser det blir, det vill säga vad som gäller om det klassas som förskott på arv och hur mycket du ska betala i skatt i dessa sammanhang.
Köpa hus utan besiktning
Det är fullt lagligt att köpa ett hus utan besiktning, det är dock förknippat med stor risk. De flesta av oss saknar tillräcklig kunskap för att utföra en besiktning som motsvarar undersökningsplikten. Som till exempel att undersöka ytor som krypgrund, fasad, tak, tomt och garage, samt dessutom hitta brister i dessa utrymmen. Kom ihåg att din undersökningsplikt är omfattande och att du alltid bör överväga att anlita en egen besiktningsman.
Att köpa ut någon ur hus
Om du ska köpa ut din partner från ert gemensamma hus via en bodelning så måste ni börja med att ta reda på husets marknadsvärde. Kommer ni inte överens om värdet kan ni anlita en mäklare som hjälper er med en bostadsvärdering. Sedan gör ni en fiktiv uträkning av en försäljning, med allt var det innebär av skatt, mäklararvode, gemensam renovering och så vidare. Den slutliga summan som blir kvar är den som ska delas i två och det är den summan du ska köpa ut din partner för. Ska man köpa ut någon ur ett hus utan bodelning är det vanligast att det görs för motsvarande procent av marknadsvärdet som personen äger av huset.
Hoppas du fått en hel del goda råd inför resan att köpa ett hus. Nu önskar vi dig lycka till på vägen mot ditt drömhus!