Planritning – kartan till en planlösning
Många blandar ihop begreppen planritning och planlösning och har ingen aning om vad alla dessa ritningssymboler och bokstäver betyder. Planritningen kan beskrivas som kartan till planlösningen, så om du lär dig att tolka en planritning kommer du lättare att förstå planlösningen inför exempelvis en visning. Därför hjälper vi dig här med att förklara förkortningar och symboler på ritningarna och listar fördelarna med att välja sluten eller öppen planlösning.
Planritning för hus och lägenhet
En planritning är en ritning eller illustration över hur ett våningsplan är uppdelat i rum och utrymmen. Planritningen visar även rummens funktion – om det är sovrum, kök, wc, dusch eller garage – och anger hur stora de är i kvadratmeter. På planritningen ser du också var fönster och dörrar sitter, hur våningsplanet är konstruerat och var som är installerat, så som vitvaror och vvs. Planritningar är vanligtvis ritade i skala 1:100.
Planritningen är en viktig del i köpet av ett hus eller en lägenhet. På den kan du se detaljer som du kanske missade eller vet att du vill granska närmare under visningen, och börja planera din inredning. Extra intressant blir planritningen när du ska köpa en nyproduktion och det inte finns någon färdig byggnad att gå på visning i. Och för dig som planerar att bygga ut är planritningen också en obligatorisk del av din bygglovsansökan.
Planlösning för hus och lägenhet
När någon pratar om ett hus eller en lägenhets planlösning menar personen hur boytan är uppdelad i rum och utrymmen med bärande väggar eller mellanväggar.
Sluten planlösning
En sluten planlösning betyder att bostaden är avgränsad med flera mellanväggar i många, mindre rum.
Fördelarna med en sluten planlösning är att du får fler rum. Då kan en person i familjen kolla på tv med hög volym i ett rum, någon göra burpees i ett annat, medan farfar sover gott i gästrummet bredvid. När du har gäster kan du starta diskmaskinen utan att det stör själva middagsbjudningen, och när du steker pannkakor kan du hålla resten av huset fritt från matos genom att stänga dörren.
Öppen planlösning
En öppen planlösning innebär att bostaden har öppna ytor med färre mellanväggar. Gränsen mellan var ett rum börjar och ett annat tar vid är därför inte lika tydlig. Det vanligaste är att ta bort väggen mellan kök och vardagsrum.
Den främsta fördelen med öppen planlösning är att det skapar en känsla av rymd – ljuset från fönstren får flöda fritt genom bostaden. En öppen planlösning skapar också fler sociala möjligheter. Alla kan pyssla med sitt och ändå vara i samma rum, och om du har barn är det smidigt att kunna ha uppsikt över dem samtidigt som du fixar i köket. När middagsgästerna är tidiga kan du laga färdigt maten och samtidigt hålla dem sällskap, och det är dessutom enklare att bjuda in fler eftersom du lättare får plats med ett långbord.
Planlösningar för attefallshus
Attefallshusen var från början en komplementbyggnad till ett större hus, men nuförtiden är det många som inreder dem som permanentbostäder. Ett attefallshus får max vara 25 kvadratmeter stort och klassas därför som compact living, vilket kräver smarta inredningslösningar som maximerar boytan. Lösningen är oftast att gå på funktion och få ut fler användningsområden av en möbel. Väggfasta skåp gör att du optimerar dina förvaringsmöjligheter och får loss mer golvyta. Eftersom attefallshusen har fyra meter nockhöjd kan du bygga ett loft där du placerar sängen, och använda ytan under till att ha soffan eller en arbetshörna. I vår guide om compact living hittar du fler funktionella tips.
De vanligaste ritningssymbolerna i en planritning
Innan du fått planritningens symboler förklarade för dig kan det vara svårt att lista ut vad alla dessa bokstäver och symboler på ritningarna betyder.
Planritningens förkortningar
Här har vi samlat en lista med de vanligaste förkortningarna, så att du vet vad du kollar på när du läser planritningen.
- DB – diskbänk
- DM – diskmaskin
- F – frys FRD, Frd, FÖRR – förråd
- G/L – garderob/linneskåp
- HS – högskåp
- HS/U – högskåp med ugn
- IT – el & IT
- K, KS, K/S – kylskåp
- K/F – kyl/frys
- KK, KLK – klädkammare
- KPH – kapphylla
- KPR – kapprum
- KTT – kombinerad tvättmaskin och torktumlare
- L – linneskåp
- S – skåp
- SK – skafferi
- SKK – skafferi/kylskåp
- ST – städskåp
- TM – tvättmaskin
- TP – tvättpelare
- TS – tvättställ
- TT – torktumlare
- VP – värmepump
- VVB – varmvattenberedare
- WC – toalett
- WC/D – toalett/dusch