Inspiration april
Att rädda och renovera ödehus handlar om mer än bara byggnadsvård – det är en rörelse för att återbefolka landsbygden och bevara kulturarvet. Vi har pratat med experten Robert Danielsson om var de flesta ödehus finns, hur man hittar dem och räddar dem. Dessutom tipsar vi om hållbar renovering, våra bästa loppisar och vad som är viktigt att tänka på med fritidshus.
Intervju:
Ödehus och byggnadsvård med experten Robert Danielsson
Vi har pratat med kulturarvsspecialisten Robert Danielsson som själv renoverat ödehus och även skrivit två böcker på temat.
Hur började du intressera dig för byggnadsvård och ödehus?
Egentligen föddes intresset redan på cykelsadeln på väg till skolan. De tomma husen som jag passerade var tecknet på att framtiden inte fanns där jag bodde. Senare skulle jag upptäcka att storstadslivet innebar en ohälsosam livsstil och jag bestämde för att starta en mission att få fler ödehus bebodda för att framtiden behöver få fler att bo på landsbygden.
Var finns det flest ödehus i Sverige – och varför står de tomma?
I Småland, inre delarna av Halland, Västerbotten och Ångermanland. Stora strukturella samhällsförändringar, en politisk nedmontering av landsbygden och ett alltför stort fokus på storstäder. Likaså släktfejder, stora markuppköpare och en åldrande befolkning som äger men bor någon annanstans.
Hur hittar man ett ödehus?
Det räcker med att åka till sitt favoritområde och leta upp på Lantmäteriet vem som äger huset. Det finns inga listor. Fler kommuner har gett sig på att försöka inventera genom icke godkända avlopp och inga skrivna på adressen men felkällorna är för många.
Vilka är de vanligaste misstagen när man tar sig an ett ödehus – och hur undviker man dem?
Man överskattar sin förmåga, tror det ska gå fort men istället finner man dolda fel som gör att projektet växer. Likaså att börja på flera platser samtidigt. Man ska heller inte lyssna för mycket på omgivningen utan följa sina mål.
Hur tar man reda på ett ödehus historia? Finns det oväntade källor att leta i?
Det finns massor av källor! Fråga grannskapet, köp litteratur som hjälper att tolka tidslager i huset och använd öppna databaser som finns på Lantmäteriet mm.
Roberts bästa tips för en hållbar renovering
Riv inte direkt
Börja känn in huset, riv inte en massa. Försök istället att få funktioner i huset, ytskikten får komma senare. Försök förstå hantverket och ta vara på kvaliteter i konstruktion och utförande.
Stressa inte
Lyssna på vad du orkar. Gör ni resan tillsammans, sätt inte orimliga tidsplaner på er själva. Det kommer ta tid, vara svårt och ni kommer krokna. Det är en del i processen men de flesta känner efteråt att det var värt det och de är ofta stolta. Men räkna med att det kan ta uppemot tio år.
Våga
Acceptera att det kommer ta tid, att det är svårt att få lån och att man måste göra mycket på egen hand. Om magkänslan säger dig att det kommer gå bra, lyssna inte på hjärnan utan våga.
Inspireras mer av byggnadsvård och ödehus



Antikfynd och favoritloppisar
Både ödehus och fritidshus möbleras och inreds med fördel med loppisfynd! Att inreda med antik- och loppisfynd är mer än bara en trend – det är ett sätt att bevara historia, skapa personliga miljöer och värna om hållbarhet. Genom att välja äldre möbler, detaljer och byggnadsvårdade material kan du ge ditt hem en personlig karaktär som speglar tidens gång och genuint hantverk.
Oavsett om du renoverar ett sekelskifteshus eller vill addera charm till en modern bostad kan återbrukade föremål skapa en varm och levande atmosfär. Gamla fönster blir vackra speglar, slitna dörrar kan förvandlas till sänggavlar och historiska beslag ger nytt liv åt skåp och lådor.


Ta del av spaningar från Antikmässan.
Favoritloppisar: Redaktionen tipsar
Västra Götaland
I Larv finns Antikkompaniet, Sveriges största antikhandel och loppis på 5000 kvm(!), och som dessutom säljer en del av sitt utbud online. Ca 30 minuters bilresa därifrån ligger även Återvändan i Grästorp, en 600 m² stor secondhandbutik där man kan göra bra fynd.
Tornedalen
I Masungsbyn finns Systrarnas Antik & Kuriosa som håller till i gamla Folkets hus. Butiken är inredd i tidstypiska rum med möbler, porslin, konst, textil och dekorationsföremål (allt till salu) vilket gör det värt en resa i sig. Hög fyndchans och dessutom mysiga Amandas café som förutom hembakt fika ibland även har livemusik.
Halland
I en gul trävilla i det lilla samhället Slöinge i Falkenberg hittar man butiken Antikstället. Husets alla våningar är sprängfyllda med antik- och loppisfynd och blir man sugen på fika ligger Slöinge Kafferosteri bara ett stenkast bort.

Sommardrömmen vid havet, sjön eller i skogen
Fritidshussäsongen är igång, den som de senaste två åren har hamnat lite i skymundan på grund av tuffa tider då permanentboendet självklart kommer först. Nu har räntan sänkts och om man har utrymme i ekonomi kan det vara ett bra läge att köpa fritidshus. I år ser vi dessutom ett större utbud. Och dagdrömmandet om lantstället eller sommarstugan är rätt så härligt det också! Inspiration för torpdrömmen hittar vi hos Ulrika Andåker och hennes röda sommarstuga med punschveranda i skogen eller Frida Fahrman som renoverar en liten sommarstuga alldeles vid havet.

När du ska köpa fritidshus
Kolla skicket, behövs det renovering? Alltid bra att göra en besiktning.
Hur är uppvärmningen? Vilken energikälla?
Är det åretruntvatten, eller endast sommarvatten?
Hur är “pendlingen” dit? De flesta vill ha fritidshus inom 1-2 timmars resa från hemmet för att det ska fungera.
Se fler torpdrömmar på vår Pinterest.
Upptäck vårt utbud av fritidshus till salu.
När du ska sälja fritidshus
Lyft fram de verkliga kvaliteterna, inte bara med bostaden, utan även med området, transporter osv.
Om det primärt är ett sommarhus, ta bilder under sommaren, så fulla potentialen visas.
Säkerställ ytskick – ett bra och snyggt skick ger villigare budgivare.
Utgå från en rimlig prisnivå baserad på dagens marknad.