Så får du koll på din boendeekonomi
Publicerad: 2023-01-30
Bolåneräntorna har stigit med 2 procent de senaste 12 månaderna. För den med bolån på 3 miljoner kr betyder det en ökning på 5000 kr mer i månadskostnad. Samtidigt ökar mat-, bensin- och elpriser, vilket också påverkar hushållens ekonomi. De allra flesta mår bra av att se över sin boendeekonomi - därför tipsar Hemad Razavi, vd på Svensk Fastighetsförmedlings bolånetjänst Ordna Bolån om hur du gör det och kanske kan spara några kronor på köpet.
Ta tid för att se över ekonomin
För de flesta finns saker att förändra som kan få effekt på ekonomin. Min rekommendation är du nördar ner dig i din ekonomi och blir uppmärksam på vilka utgifter du har – och vilka möjligheter som finns till förändring. Det sämsta du kan göra är ingenting. Börja med de stora utgifterna: matköp, elkostnader, abonnemangen, bolån och försäkringar. Där finns i regel störst möjlighet att spara pengar.
Kontakta banken
Ta kontakt med din bank och se över möjligheterna till sänkt ränta. Allra bästa chans har du om du är villig att byta bank och förhandla lite.
El och försäkring – jämför alternativ
Se över elavtal så du har ett förmånligt. Det finns hjälpmedel och appar som guidar till när på dygnet elen är som dyrast respektive billigast. Kan du stänga av vissa element eller golvvärme? Har du luftslussar i huset som kan stängas ibland? Släck lampor när du inte behöver dem. Även dina försäkringar behöver en genomgång. Vi svenskar är kända som världens tryggaste nation och har ibland fler försäkringar än vi behöver. Att samla alla försäkringar hos en aktör ger ofta en lägre årspremie. Ring runt för att få rådgivning och hitta en bra lösning för dig.
Amortera eller inte?
Att amortera är en besparing in i framtiden – och att betala av sitt lån i lagom takt är generellt en mycket bra idé. Däremot är goda investeringar oftast bättre avkastning än den ränta som skulle ha betalats på det amorterade beloppet. Om du har en buffert är därför rekommendationen att amortera en liten del och investera resten. För den som saknar buffert så är det bättre att börja spara på ett bankkonto än att amortera. Amortera bara det du behöver och spara det du kan. Finns inget utrymme kvar i ekonomin, rådfråga banken för att se om du kan få sänkt amorteringstakt.
Skattejämka
Om du inte redan skattejämkar är det ett alternativ. På så vis undviker du att betala för mycket skatt och får lite mer pengar över varje månad.
Avvakta stora investeringar
Husrenoveringar och ombyggnationer kanske just nu får avvakta om de inte är akuta. Var försiktigt med att ta nya lån då räntan är hög. Däremot kan lån för renovering som lönar sig på lång sikt vara lämpligt. Till exempel om det rör sig om större energisparande investeringar i hemmet.
Se över konsumtionsmönster
Att se över sin konsumtion är alltid bra både för miljön och plånboken. Just nu är det många som behöver tänka igenom vad man lägger pengar på. Konsumtionslån är som regel aldrig en bra idé och just nu ännu sämre. Går frysen sönder kan det såklart vara nödvändigt, med försök i möjligaste mån att betala kontant eller betala tillbaka lånet så snart du kan för att slippa dyra räntor.
Vill du räkna på ditt bolån och jämföra alternativ från flera banker? Kolla in www.ordnabolan.se för snabb och kostnadsfri rådgivning.
Bli nördig kring din ekonomi, tycker Hemad Rezavi, vd för Ordna Bolån.
Vill du se över ditt bolån?
Jämför bolån snabbt och enkelt med vår bolånetjänst Ordna Bolån. Ordna Bolån hjälper dig att jämföra erbjudanden från olika banker så att du kan fundera i lugn och ro innan du bestämmer dig.