Så lyckas du med din homestyling
Homestyling har blivit mer regel än undantag på bostadsmarknaden, men ändå undrar många vad det egentligen betyder och om det är någon skillnad på det och homestaging. Är det bäst att ta hjälp av ett homestylingföretag eller finns det tips på hur du gör det själv? Allt det där får du veta här.
Vad är homestyling och homestaging?
Homestyling är ett svenskt ord för engelskans home staging, det vill säga att stajla en bostad inför en visning så att försäljningsvärdet förhoppningsvis ökar. Uttrycket myntades av den amerikanska toppmäklaren och inredningsdesignern Barb Schwarz i slutet av 70-talet, men i Sverige dröjde det ända till millennieskiftet innan fenomenet slog igenom, främst tack vare olika tv-program om bostadsförsäljning och inredning. En del skiljer dock på homestyling och homestaging och menar att homestyling är något du gör för din egen skull, medan homestaging görs för dem som eventuellt kommer att bo där.
I en mindre homestyling kan du piffa upp inredningen med nya textilier, växter och tavlor, medan du i en större målar om, fraktar bort gamla möbler och lånar in nya. Det finns många homestyling- och inredningsföretag som kan hjälpa dig, dels med just magasineringen av gamla möbler och lån av nya, men också med själva stajlingen. Eller så kan du förstås göra stajlingen på egen hand.
Homestyling – tips inför fotografering och visning
Poängen med homestyling är att visningsbesökarna ska känna att de går in i sitt framtida hem. Därför är det viktigt att du utgår från livsstilen hos dem som vill köpa bostaden. Är det en barnfamilj eller ska extrarummet användas som kontor? Gillar de en minimalistisk stil eller en murrig och mysig? När homestylingen verkligen tilltalar målgruppen händer det ibland att bostadsköparen också köper de möbler som lånats in.
När du bestämt vilken målgrupp du ska inreda för kan du följa några av homestylisternas egna knep:
Första intrycket
Även på bostadsvisningar kan det första intrycket vara avgörande. Därför lönar det sig att lägga extra kärlek på entrén framför huset eller trappuppgången, men också på hallen.
Rent och fräscht
Det spelar ingen roll hur snygga möbler du inreder med om bostaden känns smutsig. Ett ofräscht hem kopplar tankarna till misskötsel, och exempelvis smutsiga fönster förstör även den bästa utsikt. Så se till att skrubba ordentligt, framförallt i kök och badrum, eller ta hjälp av en städfirma.
Skapa mer utrymme
Trots att du egentligen brukar ha soffa, fåtölj, fotpall och soffbord gäller uttrycket "mindre är mer" under visning. Plocka därför bort och möblera om för att skapa extra utrymme, så att visningsbesökarna kan ställa dit sina egna (mentala) möbler. Om du dessutom målar om i ljusa färger, använder ljusa mattor och rensar ytor kommer bostaden kännas ännu luftigare.
Personligt men inte privat
En tumregel vid visning är att plocka bort dina privata spår, som foton, lappar och kylskåpsmagneter. Samtidigt ska bostaden inte kännas som ett sterilt museum – besökarna är ju på jakt efter sitt framtida hem. Så addera hemtrevlighet med små stilleben av snittblommor, doftljus och enkla prydnadssaker, eller varför inte kokböcker, oljeflaskor och kryddväxter i köket?
Sinnen
Det är ingen slump att det luktar bullbak på många visningar – våra sinnesupplevelser spelar nämligen en stor roll när vi fattar beslut. Synintrycket kan du påverka med återkommande accentfärger, härligt ljusinsläpp och blickfång, det vill säga iögonfallande detaljer som tavlor, ett blomsterarrangemang eller en fondvägg. Spela bakgrundsmusik för hörselintryck eller bjud på dryck för att kittla smaken. Andra dofter du kan använda dig av, förutom bullbak, är färska kryddor, tvättmedel, såpa eller kanel och nejlika i jultider. Och se till att koppla in känseln genom att använda olika texturer som trä, läder eller ull.
Extrarummet
Om du har ett extrarum i bostaden är det smart att låta målgruppen avgöra hur det ska inredas. Kanske kan det vara ett barn- eller gästrum? Ett hemmakontor eller kreativt pysselrum? Walk-in closet eller träningsrum?
Balkongen eller trädgården
Glöm inte bort balkongen, uteplatsen eller trädgården under visningen. Ställ gärna dit utemöbler trots att det inte är säsong – återigen för att trigga besökarnas fantasi. Klipp gräsmattan, rensa rabatter, plocka bort skräp i trädgården, och dekorera balkongen eller uteplatsen med kuddar, filtar, ljusslingor och krukväxter.
Pris för homestyling – gör det själv eller anlita någon
Det är svårt att säga exakt vad en homestyling kostar, eftersom det beror på i vilket skick din bostad är i idag, hur stor den är, om du också har balkong eller trädgård, om du har möbler eller måste hyra, hur stor budget du har och om målgruppen har en dyr inredningssmak. Det vanliga är att du först betalar för en konsultation, där homestylingföretaget berättar vad du kan göra med bostaden inför visningen. Sedan kan du antingen fixa allt själv efter deras rekommendationer, eller välja mellan olika prispaket, från någon timmes fix till att det målas om och ställs in hyrda möbler. En del företag tar istället betalt per kvadratmeter.
Oavsett vilket så är ofta hela eller delar av kostnaden för homestyling/homestaging avdragsgill. När din bostad är såld får du nämligen dra av vissa av dina utgifter för försäljningen – konsultation och fotografering, ommöblering, lån eller hyra av möbler och tillfällig magasinering till exempel. Men möbler som du väljer att behålla från homestylingen, och andra utgifter kopplade till ditt nya boende, är dock inte avdragsgilla. Kolla med Skatteverket vad som gäller i ditt fall.