Hitta bostad – så letar och väljer du
Förr eller senare hamnar vi alla där, i bostadsletandet. Oavsett om du letar efter en lägenhet eller är på husjakt är målet detsamma – hitta en bostad som ger dig hemkänsla. Men var ska du leta efter ditt nästa hem, vilken typ av hus borde du välja och vilken bostad har du råd med? Vi ger dig svaren!
Så hittar du hus eller lägenhet att köpa
Att köpa sin första bostadsrätt eller flytta till hus är en stor dröm för många. Antagligen vet du redan i vilken typ av bostad du vill bo, men hur hittar du bostaden du vill köpa? Här är några ställen där du kan hitta hus eller bostadsrätter:
- Mäklare. Via mäklarnas bostadssök kan du hitta bostäder till salu. Du kan anmäla intresse för enskilda bostäder men också skapa bevakningar för att hålla koll på när nya bostäder kommer ut till försäljning, eller få tips om bostäder som inte ens kommit ut på marknaden.
- Byggbolag. Hos många byggbolag kan du anmäla ditt intresse för pågående eller planerade nybyggen. Eller så har en mäklare anlitats för förmedlingen av projektet och då brukar deras sajt ha ett filter för för just nyproduktioner till salu.
- Marknadsplatser. Det finns olika typer av bostadssajter, alltifrån de som visar utvalda bostäder till de som visar merparten av alla mäklares försäljningar.
- Vänner och kollegor. Berätta att du är på jakt efter en bostadsrätt eller hus, kanske har någons bekant en granne som ska sälja?
Så hittar du hus eller lägenhet att hyra
Om du inte är redo att köpa en bostadsrätt ännu är en hyresrätt ett bra alternativ. Och om du bara vill prova på huslivsstilen en period eller inte har planerat mer än något år framåt kan det vara smart att hyra ett hus eller lägenhet i andra hand.
Här är några ställen där du kan hitta lägenheter eller hus att hyra:
- Kommunens webbsida. På en del kommuners webbsidor ligger det ute lägenhetsannonser, medan andra istället hänvisar till bostadsförmedlingar och privata hyresvärdar.
- Kommunala bostadsförmedlingar. Kolla annonser som ligger ute och ställ dig i kö om det behövs.
- Privata bostadsförmedlingar. Kolla annonser som ligger ute och ställ dig i kö om det behövs. Du kan också lägga ut en egen annons om vad du önskar hyra och kort om vem du är.
- Privata hyresvärdar. Ibland står de med på kommunens hemsida, annars får du googla eller hålla utkik i hyreshusentrén efter kontaktinformation. Ring eller mejla och kolla om de har något ledigt.
- Vänner och kollegor. Underskatta inte ditt nätverk – berätta i sociala medier att du vill hitta en hyresrätt, så kanske någon känner någon.
- Lokaltidningen och lappar. Det händer fortfarande att folk annonserar i lokaltidningen eller sätter upp lappar på bostäder de vill hyra ut eller att de själva önskar hyra, så håll ögonen öppna eller sätt upp en lapp själv.
Hur ska du tänka när du ska leta och välja hus eller lägenhet?
En del verkar ha haft en exakt bild av sitt drömhus sedan barnsben. Själv kanske du vet att du vill bo i villa eller lägenhet, men har aldrig riktigt tänkt på var eller hur det ska se ut. Börja med vad du gillar och vad du saknar där du bor idag. Vilken typ av område vill du bo i, ett naturskönt utan en granne inom synhåll, ett där de flesta av dina vänner bor, ett där barnen kan springa över gatan till grannarna eller ett så nära stadsmiljön som möjligt?
Fundera även på hur du vill transportera dig till jobbet, affären eller dina vänner – promenad, cykel, buss, tåg, bil? Drömmer du om att totalrenovera, flytta in i en nyckelfärdig nyproduktion, bo i en lantidyll eller spelar det inte så stor roll om du får en enorm altan i solläge? Slutligen, ta med dina framtidsplaner in i planlösningen. Ett extra rum om ni vill utöka familjen, en källarvåning med potential att bli ett fullutrustat hemmagym eller ett rum med stora fönster som ateljé när du ska ta upp målningen igen.
Gör bolånekalkyl och ansök om lånelöfte
Många drömmer om bostäder snäppet utanför sin budget och vem vet, med tiden kanske drömmen slår in. Men till dess kan det vara slöseri med tid att gå på slottsvisningar om ditt lånelöfte snarare räcker till en etta. Därför är det bra att göra en boendekalkyl eller bolånekalkyl där du räknar ut vilka månadskostnader du kommer att ha för bolåneräntor, amorteringar och driftkostnader som hyra, vatten, el, avlopp, underhåll och försäkringar. Om du köper hus behöver du även räkna med pantbrev, lagfart och eventuell tomträttsavgäld.
När du har räknat på dina kostnader kan du sedan ansöka om ett lånelöfte hos banken. Då får du svart på vitt hur stor budget du har.