Flytta utomlands – att tänka på
Att flytta utomlands är ett äventyr som ger dig möjlighet att upptäcka och lära känna en helt ny plats. Så vad ska du tänka på när du vill och ska flytta utomlands? Eventuellt har du inte bara dig själv att tänka på, utan flyttar utomlands med barn, eller rentav en hund eller katt. Det gäller att hålla tungan rätt i mun för att inte missa något inför en utlandsflytt. Men här hittar du både tips och vad du ska tänka på inför din flytt från Sverige.
Flyttar du utomlands permanent eller temporärt?
Beroende på om din utlandsflytt är tills vidare eller under en kortare period finns det en hel del skillnader, särskilt vad gäller försäkringar och var du ska vara folkbokförd och betala skatt. Förutsatt att du flyttar från Sverige i mer än ett år så är det framförallt Skatteverket och Försäkringskassan du behöver vända dig till för att fylla i blanketter och registrera din flytt.
Flytta med eller utan möbler
När du/ni bestämt vart ni ska flytta och hur länge, behöver ni bestämma er för om ni ska ta med alla era tillhörigheter eller inte. Bestämmer ni er för att flytta med ert bohag finns två möjligheter: flytta utomlands med hjälp av en flyttfirma eller flytta utomlands och använda er av en container, det vill säga privat. Priset och tiden för när era saker kommer fram kommer sannolikt att variera. I en container ryms mycket, till och med bilen kan du flytta med. Container går med fartyg och tar allt från ett par veckor upp till en månad att komma fram beroende på vart ni flyttar. Här får du kolla upp de olika alternativ som finns och se vad som passar dig och din familj bäst. Om du använder en flyttfirma för din utlandsflytt ansvarar de för transporten och väljer den mest effektiva metoden, antingen lastbil, fartyg eller flyg. Många flyttfirmor hjälper dig även med hela administrationen runt flytten och vet vad som gäller med export och import, samt tullregler. Och flyttar du privat inom EU kan du få upp till 50 procent av flyttkostnaden betald tack vare RUT-avdraget.
Flyttar du däremot helt själv kan det i många fall vara lättare att till en början flytta till en möblerad bostad och endast packa med kläder och dina närmaste tillhörigheter från Sverige.
Hur du ska göra med din bostad i Sverige när du flyttar är också något du behöver ta ställning till. Väljer du att sälja din bostad eller vill du behålla den och hyra ut den i andra hand?
Flytta utomlands – Skatteverket
Om du planerar att flytta ett år eller mer ska du anmäla det till Skatteverket. Utflyttningsdagen gäller från det datum du angett, förutsatt att du inte skickar in din anmälan senare, då räknas utflytt från den dag din anmälan kom in. Skatteverket registrerar din nya adress i utlandet och delar den med myndigheter, kommuner och landsting samt SPAR (Statens personadressregister). SPAR skickar i sin tur uppgifterna vidare till sina kunder, till exempel banker, försäkringsbolag och föreningar. Efter tre år rensas dina uppgifter från SPARs system.
Trots att du flyttat har du kvar ditt svenska medborgarskap, din rösträtt och du kan även behöva inkomstdeklarera. Om du ska betala skatt eller inte i Sverige påverkas av vad Skatteverket bedömer är din skattehemvist. Din skatterättsliga hemvist är det land där du bor, betalar skatt och deklarerar din inkomst. Efter utflyttning gör Skatteverket en bedömning om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. Detaljer kring vad som påverkar deras beslut hittar du på Skatteverkets webbplats.
Det kan ju också vara så att du flyttar utomlands men fortsatt jobbar för en svensk arbetsgivare eller får din pension från Sverige och då ska du betala svensk skatt på dessa inkomster.
Flytta utomlands – Försäkringskassan
Du ska alltid anmäla din flytt utomlands, däremot finns det olika blanketter du ska fylla i beroende på om du ska arbeta utomlands, studera utomlands eller flytta utomlands (alltså inte ska jobba eller studera i landet, exempelvis barn, pensionär eller medföljande person).
Utifrån dina lämnade uppgifter avgör Försäkringskassan om du ska vara fortsatt försäkrad i Sverige eller ansöka om försäkring i det nya landet.
Flytta utomlands som pensionär – Pensionsmyndigheten
Livet som pensionär öppnar upp nya möjligheter med att flytta från Sverige, oberoende av jobb och kanske familj. Att flytta till varmare breddgrader under vinterhalvåret är populärt och allra helst att bosätta sig i Spanien.
Förutom att anmäla din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan ska du även anmäla den till Pensionsmyndigheten. Där hittar du även ytterligare information som är bra att ha koll på innan livet som utflyttad pensionär startar.
Du som jobbat och betalat skatt i Sverige har fortsatt rätt till din inkomstgrundande pension oberoende av om du flyttar utomlands. Flyttar du till ett annat EU-land har du i de flesta fall rätt till att ta med hela eller delar av garantipension och inkomstpensionstillägg. På Pensionsmyndigheten kan du läsa om vad som gäller för dig och din allmänna pension. Däremot behöver du ansöka om din pension när du flyttar utomlands.
Ska du flytta utomlands med barn?
När du ska flytta utomlands med barn behöver du sannolikt kolla upp skola eller förskola i området. Eventuellt finns Svenska skolan i närheten av er nya bostad, eller så vill du att ditt barn ska gå i en internationell skola eller en lokal skola beroende på om ni flyttar permanent eller vilket utbud som finns att tillgå. Förutom barnets skolgång behöver du även anmäla barnets flytt till Skatteverket. Är ni en hel familj som flyttar gemensamt från en adress till en annan räcker det att en vårdnadshavare gör en digital Flyttanmälan för hela familjen hos Skatteverket, men flyttar barnet utomlands med endast en vårdnadshavare behöver båda föräldrarna signera en flyttanmälan.
Om ni flyttar med två eller flera barn har syskonen alltid varandra, men om så inte är fallet kan det vara bra att tänka på att göra det lilla extra för att hjälpa barnet att acklimatisera sig till den nya platsen och situationen. Det är ett stort steg för ett barn att flytta utomlands. Kolla upp lokala aktiviteter och ta dig tid att gå ut med barnet och knyta nya kontakter och upptäckta platser att vara på eller aktiviteter att delta i, i ert nya område.
Om hunden eller katten ska flytta med utomlands
Det är många som tar med sin hund eller katt vid en flytt utomlands och då finns en del restriktioner att ta hänsyn till. Reglerna skiljer sig något åt beroende på om du ska resa inom EU eller utanför, samt vilket land du ska flytta till. Kontrollera alltid införselreglerna för det land du ska flytta till. Något som är gemensamt för alla husdjur som ska transporteras från ett land till ett annat är att:
- Att ditt husdjur har ett djurpass, det kan du köpa hos din veterinär
- Hunden eller katten ska ha tagit en Rabies-spruta och ha ett intyg på det i sitt pass
- Djuret behöver vara chip-märkt
- Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID så att du kan kontaktas om din hund eller katt springer bort.
Vad gäller om djuret får resa med i kabinen eller i lastutrymmet på flyget beror på storleken på ditt husdjur. Om ditt husdjur är tillräckligt litet för att transporteras i en bur räknas det som handbagage. Oavsett om ditt husdjur reser i lastutrymmet eller i kabinen tillkommer en mindre avgift. Kolla med det flygbolag som transporterar er vilka angivna mått och bestämmelser som gäller för medtag av djur.
Vart ska du flytta?
Olika regler gäller såklart beroende på vilket land du ska flytta till. Här går vi kort igenom vad som gäller vid flytt inom Norden, EU och till USA.
Flytta till annat EU-land
Som EU-medborgare har du rätt att bo, jobba, studera, söka jobb eller leva som pensionär var du vill i EU i upp till tre månader utan att registrera dig. Men när du ska flytta permanent och därmed stannar längre än tre månader behöver du registrera dig i det nya landet. På EUs officiella webbplats hittar du allt du behöver veta om din flytt till ett annat EU-land.
Om du ska flytta till Spanien hittar du värdefull information i våra spanska guider, bland annat om vad som gäller när du ska köpa bostad i Spanien och hur det är att leva och bo där.
Flytta inom Norden
Som svensk är det mest populärt att flytta till Norge och Danmark av de nordiska länderna. Många svenskar väljer att flytta till Norge för att det erbjuder andra jobbmöjligheter. Och som medborgare i Sverige får du flytta till Norge för att bo, arbeta och studera utan att ansöka om uppehållstillstånd. Ska du däremot bo längre än sex månader behöver du anmäla din inflyttning hos ett lokalt skattekontor för att genomföra en id-kontroll. Du blir då folkbokförd i Norge och får ett norskt födelsenummer. Detta är något som alla i familjen behöver göra.
Till Danmark är det inte heller särskilt krångligt för oss svenskar att flytta eller börja jobba. Det behövs inga ansökningshandlingar, men precis som för Norge så behöver du anmäla din flytt till landet för att bli folkbokförd, förutsatt att du ska vistas där i mer än sex månader.
På sajten Nordiskt samarbete hittar du detaljerad information om vad som gäller vid flytt till Norge och Danmark.
Flytta till USA
Vi svenskar har alltid lockats av att flytta till USA och landet har en överlägsen förstaplats av länderna som ligger utanför Norden och Europa. 2020 utvandrade hela 2 163 personer till USA från Sverige. Om du funderar på en flytt till USA finns en hel del dokument och ansökningar du behöver ha på plats.
Hur flyttar man till USA?
Det alla eftersträvar som planerar att flytta till USA permanent är ett Green Card, ett kort som innebär att du obegränsat får bo, jobba och inkluderas i det amerikanska systemet med a-kassa, pension och social security. Det kan ta ett tag innan du får ett Green Card, men oftast får du det om du jobbat i landet en tid och din amerikanska arbetsgivare kan hjälpa dig. Det finns även en möjlighet till Green Card om du startar upp en verksamhet i landet som genererar minst 10 nya arbetstillfällen, eller om du vinner ditt Green Card i det årliga lotteriet.
Via USAs ambassad i Sverige hittar du de olika visum som finns att ansöka om för dig som ska flytta till USA för att jobba, studera eller immigrera.
Flytta utomlands – checklista
Det är spännande med en flytt utomlands. Ett stort steg och en hel del att tänka på, särskilt om ni är en hel familj som flyttar. Här har vi satt ihop en checklista som kan vara bra att gå igenom innan du tar ditt pick och pack och flyttar från Sverige:
- Först och främst visum – kolla upp och fixa!
- Ordna med flyttfirma eller container tidigt
- Anmäl din flytt till Skatteverket
- Anmäl din flytt till Försäkringskassan
- Registrera dig hos myndigheter i det nya landet
- Vid flytt med barn – registrera även deras flytt hos svenska myndigheter och ordna med skolplats i det nya landet
- Husdjur? Ordna med pass, vaccination och ID-märkning
- För dig som pensionär – glöm inte anmäla din flytt till Pensionsmyndigheten
När flytten närmar sig kan du också använda vår checklista för flytt för att inte glömma något viktigt.