Flytta ihop – med pojkvän, flickvän eller barn
Turas om att laga middag, få tv-sällskap i soffan och vakna upp med den du håller kär. Att flytta ihop gör livet mycket rikare – om ni förberett er. Oavsett om ni flyttar till en ny bostad eller om din sambo flyttar in i din bostadsrätt, går vi igenom allt från när det är lämpligt att flytta ihop till vad du ska tänka på när du flyttar ihop med en partner, barn eller bonusbarn.
När är det lämpligt att flytta ihop?
Det är lätt att fastna i planering av inflyttningsfesten och drömmar om en mysig vardag ihop, men mitt i detta och flyttpackningen är det smart att prata igenom det praktiska för att få ett hum om ni är redo för att bo under samma tak.
- Prata om pengar
Ska ni dela alla utgifter för boendet lika, eller dela dem procentuellt efter inkomst? Om du ska flytta ihop med någon är det viktigt att ni har en plan för vem som betalar vad. Förutom att bestämma hur ni delar upp boendekostnaderna kan ni också fundera på hur ni ska sköta andra utgifter. Till exempel kan ni skaffa ett gemensamt konto där ni för över en bestämd summa varje månad, använda appar som räknar ut skillnaderna mellan er eller swisha från gång till gång. - Planera för det praktiska
Är du en städgeneral eller en slarver, och vad är den du ska flytta ihop med? Prata om hur ofta ni tycker att det bör städas eller om någon av er kanske hellre handlar, lagar mat och diskar medan den andra sköter dammsugningen. Eller varför inte sätta upp ett schema där ni växlar uppgifter med varandra från vecka till vecka? - Gör det till ert hem
Hjälps åt att inreda er gemensamma bostad. Även om det redan finns möbler när ni flyttar ihop, undersök om ni kan sälja något och köpa någonting tillsammans eller testa att möblera om för att skapa en ny känsla i hemmet. - Gäster och fester
Är det okej att be den andra att hålla sig hemifrån en kväll för att du vill ha egna gäster? Hur ofta tycker du och den du ska bo med att det är rimligt att det kommer hem folk till er? Eftersom vi alla har olika behov av egentid eller av att umgås är det bra att känna varandra lite på pulsen i sådana här frågor och att sätta upp regler för vad som gäller.
Att flytta ihop med partner
Det är ett stort steg att flytta ihop med sin partner, något som i många fall kommer med en förhoppning om att bo tillsammans för resten av livet. Men även om ni inte planerar så långsiktigt är det viktigt att ställa er frågan: varför flyttar vi ihop?
Är svaret något praktiskt, som att det är mer ekonomiskt eller för att ni får ett hem mindre att städa, ska ni nog tänka ett varv till. Det finns nämligen få saker som lika snabbt tar död på era romantiska känslor som att bråka om vem som ska gå ut med soporna, vem som har handlat mest eller varför strumporna inte plockas upp från golvet.
Kan ni däremot säga att ni vill flytta ihop för att ni vill vara tillsammans oftare och är säkra på era känslor för varandra, trots att den första tidens rosa dimma har lagt sig – KÖR!
Flytta ihop i bostadsrätt eller hyresrätt
Berätta gärna nyheten om att ni flyttar ihop till alla ni känner – även till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om ni flyttar in i din eller din partners hyresrätt eller bostadsrätt.
Flyttanmälan och vem som står på kontraktet
Förutom att prata med BRF:en eller hyresvärden behöver du komma ihåg att göra en flyttanmälan. Det kostar ingenting och du gör den genom Skatteverket. Enda undantaget är om ni flyttar ihop som test och har en “pröva-på-sambotid”. Denna måste dock vara mindre än ett år.
Skaffa gemensam hemförsäkring
Om ni flyttar ihop från två singelhushåll med varsin hemförsäkring kan ni spara en slant på att skriva över båda på den ena. I många fall räcker det visserligen med att vara folkbokförd på samma adress för att ingå i samma hemförsäkring, men det skadar inte att dubbelkolla med försäkringsbolaget att båda är täckta.
Glöm inte samboavtalet
När ni blir sambos träder Sambolagen i kraft. Lagen innebär att det ni införskaffar till ert gemensamma boende ska delas lika mellan er om ni flyttar isär, oavsett vem som köpt det. Känner ni att ni inte vill att era saker fördelas på detta sätt kan ni upprätta ett samboavtal.
Också när det kommer till er bostad finns några olika riktlinjer för vad som gäller om ni ska flytta isär beroende på vem som äger bostaden och vad ni har skrivit i ert samboavtal, om ni har upprättat ett sådant.
Har ni köpt en bostad tillsammans, som ni båda står som ägare på kontraktet för, har ni båda rätt till bostaden om ert samboförhållande upphör.
Köper den ena av er en ny bostad, med syfte att ni ska bo där som sambos, ska boendet delas mellan er om ert förhållande upphör, trots att endast den ena av er står som ägare på kontraktet. Vill ni att något annat ska gälla, behöver ni upprätta ett samboavtal.
Flyttar du in i din partners bostad som hen äger sedan tidigare, eller om din partner flyttar in hos dig, kommer bostaden inte vara samboegendom och ska därför inte delas lika om förhållandet upphör.
Flytta ihop med barn och bonusbarn
Att flytta ihop med din partner kan innebära nya familjekonstellationer. Har du eller din partner barn är det bäst att skynda långsamt, låta barnet/barnen lära känna partnern, prata igenom hur ni ser på ansvarsfördelningen när det kommer till sådant som uppfostran, hämtningar och presenter. Slutligen, låt barnet vara med i flyttplaneringen. Åk och titta på ert nya boende tillsammans och kolla upp roliga saker att göra i det nya bostadsområdet. Precis som du och den du flyttar ihop med vill känna att ert hem är just det – ert, vill även ett barn känna att hen är delaktig. Låt därför barnet/barnen komma med egna idéer om exempelvis inredning, middagsförslag och helgaktiviteter.
Planera för flyttdagen
Är det äntligen dags att flytta ihop och fylla ut det andra soffhörnet? I vår checklista för flytt hittar du det mesta du kan behöva tänka på inför flytten. Lycka till!