Driftkostnad i hus & lägenhet
När du köper hus eller bostadsrätt är det lätt att fastna i framtidsplaner som badrumsrenovering och färgval på nästa soffa. Drömmar som kan bli verklighet ännu snabbare, om du bara har koll på dina driftkostnader.
Vad är driftkostnad?
Driftkostnad är de kringkostnader du har för att kunna bo i din bostad. Det kan till exempel vara utgifter som hemförsäkring, el, vatten, sophämtning och samfällighetsavgifter. Till driftkostnader räknas dock inte amortering eller ränta på ditt bostadslån.
Vad ingår i driftskostnaden för villa, hus eller bostadsrätt?
Vad som ingår i driftskostnaden beror på om du bor i hus eller lägenhet, äger din bostad eller hyr. Och även om du jämför två liknande bostäder kan det som är inräknat i driftskostnaden ändå skilja sig. Följande listor är därför inga facit, utan bara exempel på vad som kan ingå.
Det här ingår oftast i driftskostnaden för villa eller hus
Det som oftast räknas in i driftskostnaden för hus eller villa är:
- Hemförsäkring
- Värme
- Vatten
- El
- Sophämtning
- Avlopp
- Sotning
- Samfällighets- och vägföreningsavgifter
- Övriga kostnader kopplade till boendet (som larm, vattenfilter, underhåll av pool eller värmepump)
Det här ingår oftast i driftkostnaden för lägenheter och bostadsrätter
Det som oftast räknas in i driftkostnaden för en bostadsrätt brukar vara el, hemförsäkring med bostadsrättstillägg och uppvärmning. De flesta bostadsrättsföreningar brukar sedan stå för sophämtning och samfällighetsavgifter för snöröjning och vägunderhåll, men återigen kan det skilja sig från förening till förening. Om du bor i hyresrätt brukar el och försäkring räknas in i driftkostnaden, medan hyresvärden vanligtvis står för övriga kostnader.
Normal driftkostnad för villa
Det är svårt att säga vad som är en normal driftkostnad för till exempel ett radhus, nytt hus eller villa, eftersom driftkostnaden styrs av många faktorer, som hur stor och hur gammal bostaden är, hur många som bor där och var i landet bostaden ligger. Det kan nämligen skilja tusentals kronor kommuner emellan på grund av olika höga avgifter för sophämtning, vatten- och avloppskostnader och elpriser som påverkas av bland annat elnätsavgifter.
Om du vill få fram en ungefärlig siffra för din driftkostnad kan du använda Konsumentverkets budgetkalkyl eller Villaägarnas boendekostnadskalkyl.
Driftkostnad när du köper bostad – det här behöver du tänka på
När en bostad säljs uppger bostadsägaren hur stor driftkostnaden är. Mäklaren tittar över kostnaderna så att de ser rimliga ut, men det är personen som äger och säljer bostaden som är ansvarig för att uppgifterna stämmer. Om uppgifterna inte skulle stämma – oavsett om det är för att säljaren försökt tumma på sanningen eller bara råkat missa avloppsavgiften – är det är ändå du som måste betala mer än du räknat med. Så kolla därför att alla utgifter finns med i driftkostnaden.
Be mäklaren specificera följande kostnader:
- Hemförsäkring
- Värme
- Vatten
- El
- Sophämtning
- Avlopp
- Sotning
- Samfällighets- och vägföreningsavgifter
- Tomträttsavgäld som betalas om tomten till huset inte är friköpt
- Övriga kostnader kopplade till boendet (som larm, vattenfilter, underhåll av pool eller värmepump)
Fråga även hur många som bodde i bostaden, så att du vet om siffrorna gäller för ett singelhushåll eller en familj. Glöm inte heller att andra utgifter kan tillkomma, såsom fastighetsskatt/fastighetsavgift. Eller om du köper en nybyggd fastighet behöver du ha koll på när fastighetsavgiften ska börja betalas.
Även om du fått driftkostnaden specificerade har vi alla olika livsstil och därmed förbrukning. Se det därför som en ungefärlig siffra och ta med oväntade utgifter i beräkningen, så slipper du otrevliga överraskningar.