Compact living – inreda en liten lägenhet
Få kvadratmeter, men stora drömmar? Här hittar du smarta lösningar för trångboddhet och inspiration för hur du lyckas med inredningen i en liten lägenhet som kräver compact living.
Vad är compact living och trångboddhet?
Uttrycket compact living innebär att du bor på en liten yta. Men när räknas du egentligen som trångbodd? Som trångbodda betraktas de hushåll där det går mer än en person per rum, om du räknar bort kök och vardagsrum. Partners och gifta förväntas däremot kunna dela rum utan att bostaden för den skull räknas som trångbodd. Att bo många personer på en liten yta är dock inte något nytt i Sverige och rent historiskt har trångboddhet länge varit utbrett i vårt land.
Inreda liten lägenhet kräver smarta lösningar
Om du är på väg att köpa en mindre bostad är du antagligen på jakt efter inspiration för att kunna inreda så smart som möjligt. Glädjande nog finns det många tips på smarta lösningar för trångbodda och för den som bara vill utnyttja den lilla ytan till max.
Optimerad förvaring
Compact living handlar om att optimera hur du utnyttjar dina kvadratmeter. Ett sätt är att hitta lösningar till smart förvaring i en liten lägenhet och exempelvis integrera förvaringen med andra möbler i bostaden. Kanske kan du höja upp sängen så att du får plats med lådor under? Eller införskaffa ett sängbord med förvaringsmöjligheter.
Saknar du utrymme för garderober kan en klädställning vara ett bra sätt att förvara dina kläder samtidigt som du behåller rymden i ditt boende. Tänk också på att du kan utnyttja höjden i ett rum för förvaring. Till exempel kan du montera skåp över soffan, hänga upp korgar i taket eller sätta upp hyllor i takhöjd.
Fiffiga möbler
Förutom att optimera förvaringen i din bostad kan du också leta efter möbler som frigör utrymme. En möbel som det finns massor av genomtänkta lösningar för och som passar i ett compact living, oavsett om det finns sovrum i bostaden eller om den består av ett enda rum, är sängen.
Exempelvis är en variant att bygga ett sängloft. Då får du också möjlighet att utnyttja utrymmet undertill för till exempel en soffa, en arbetsplats eller till förvaring. Du kan också köpa en bäddsoffa eller ett sängskåp. Båda varianterna gör det nämligen möjligt för dig att frigöra utrymme under dagen som annars hade tagits upp av sängen.
Också för matplatsen finns det många smidiga lösningar såsom slagbord och skåpbord. Har du ont om plats för matstolar är ett annat tips att hänga upp stolarna på väggen när du inte använder dem eller att köpa stapelbara stolar.
Utnyttja ljuset
Det är inte bara med hjälp av möbler och smart förvaring du kan öka känslan av rymd. Också att välja ljusa färger och att sätta upp speglar för att utnyttja reflektionen är enkla knep för att lura ögat att ett utrymme är rymligare än vad det egentligen är. Vill du att dina fönster ska kännas större och ljusare är ett tips att sätta upp gardiner som är placerade så nära taket som möjligt, samtidigt som du drar dem så långt åt sidorna av fönstret som du kan.
Compact living med barn
För en barnfamilj kan compact living kännas extra klurigt, men även här finns det knep att ta till. Behöver dina barn dela sovrum kan en våningssäng vara ett bra alternativ. För att barnen ska känna att de trots att de delar rum har ett eget utrymme kan du låta dem själva välja sådant som kuddar och överkast till sängarna. Finns det plats för två fristående sängar i barnens sovrum kan du också skapa rum i rummet med hjälp av rumsavdelare i form av skärmar, bokhyllor eller byråer.
I många barnfamiljer blir hallen lätt överfull av ytterkläder och skor. För att få undan en del av stöket kan du till exempel leta efter sittmöbler med dold förvaring eller sätta upp ett smalt skoskåp på väggen. Utnyttja också hallen till att få plats med en extra spegel för de mornar då kön till badrummet är lång.
Har du svårt att få plats med barnvagnen inne i lägenheten finns det många gånger ett cykelförråd där du kan ställa in vagnen. Ta med liggdelen in bara så att den håller sig varm och fräsch. För barn i skolåldern finns det ofta ett behov av lugn och ro för studier. Har ni inte plats för ett arbetsrum kan köket bli en studievrå under bestämda tider då det ska vara lugnt där. Är det fler i din förening eller i ditt närområde som bor litet med barn kanske ni kan samordna en studiecirkel där era barn kan sitta tillsammans i lugn och ro och plugga.