Balkongliv med grönska året om
De Geersgatan 20, Göteborg
På Hisingen ligger denna fräscha lilla enrumslägenhet med potential att vinna ett storslaget extra rum. Vi utmanade Linda Schilén att med enkla medel göra balkongen till ett mysigt trädgårdsrum där man vill vistas även under årets kalla tid.
Ge plats för säsongsliv
De allra flesta kan känna igen sig i att balkongen mest nyttjas under sommaren. Den ses mer som en yta än ett rum. Här visar Linda hur ombonade ytor kan vara inbjudande året runt.
– Rätt ljussättning med lyktor gör att platsen känns större. Sen kan plädar, altanvärmare eller en rökfri eldstad med spisbränsle ge den inbjudande värmen. Vindskydd är avgörande för både människor och växtlighet. Då kan en spaljé eller ett slitstarkt tyg fungera utmärkt.
"På en balkong passar det bättre att odla hydroponiskt – alltså i vatten. Fördelarna är så många att det är dumt att låta bli."
Odla över utmaningarna
Då balkongen ofta är utsatt av både sol och blåst måste man ta höjd för växternas hållbarhet. Bor man i växtzon 3 och vill odla fleråriga växter som vedartade buskar bör man välja en växt som är härdig till växtzon 4.
För en riktigt storslagen balkongodling är Lindas råd att ha koll på vilken vikt balkongen är rustad för. Jord, växter, krukor och vatten väger mycket mer än man tror. Men det finns en kreativ lösning.
– På en balkong passar det bättre att odla hydroponiskt – alltså i vatten. Fördelarna är så många att det är dumt att låta bli. Inte minst slipper du kånka jord genom höghuset eller tänka på vattning.
Smakrikt på liten yta
När inte ytan finns kan man ta vara på höjden – och höja sin matlagning. Klättrande växter som sockerärtor, malabarspenat och bönor passar lika bra på balkongen som att äta. Men även dekorativa klätterväxter som den frodiga piprankan. För en hållbar odling och större skörd får man inte glömma bort att mata pollinatörerna. Med exempelvis Alpvide som är rik på pollen och nektar kan du få en mer levande balkong.
Genom att se balkongen som ett eget rum kan man enligt Linda skapa en plats för både njutning och ett livslångt odlingsintresse.
– Börja i det lilla och väx till det stora!