Vett och etikett vid flytt
Tvätt, fest och bärhjälp
Vad är det egentligen som gäller? Frågorna vi alla ställt och aldrig slutar ställa oss. Måste man hjälpa en vän att flytta, ska man bjuda grannarna på inflyttningsfesten och hur länge är det egentligen okej att renovera? Tack vare vår vett- och etikettexpert Stina Vickhoff och svenskarnas svar i vår undersökning kan vi nu, en gång för alla, äntligen presentera svaren!
Vill helst ha hjälp med bärhjälp vid en flytt. Det svenskarna minst vill ha hjälp med är att inreda det nya boendet.
Av dem som bor i villa anser att man som nyinflyttad har ansvar att hälsa på grannarna. Majoriteten (68 procent) av alla svarande tycker att det är bådas ansvar att hälsa när en ny person flyttar in.
När det kommer till renovering och allt vad det innebär, tycker ungefär var tredje svensk att man ska få renovera som nyinflyttad tills det blir klart. Samtidigt tycker var tionde (nio procent) person att man ska vara klar med sin renovering på en vecka.
Stina Vickhoff
Stina Vickhoff är självutnämnd vett och etikettexpert (finns det certifierade?!) och svarar på läsarnas frågor i tidningen Café etikettskola. Det ryktas om att hon är vår tids Ribbing och därför har vi låtit henne guida oss i rätt och fel, bra och dåligt, trevligt och otrevligt när det kommer till hur man är en bra granne och vad som gäller i själva flytten. Vi har alla undrat, och nu har vi svaren.
Tycker att det är en självklarhet att vänner hjälper till med flytten.
Skulle aldrig be sina vänner om hjälp.
Har hjälpt någon att flytta.
Är det rimligt att förvänta sig att vännerna hjälper en när man flyttar?
Är man myndig och äger mer tillhörigheter än en 90-säng från IKEA och fyra tallrikar då har man förlorat rätten att kräva sina vänners hjälp vid flytt. Den uppmålat romantiska bilden som finns av att någon någonsin skulle tycka det är rimligt att bryta ryggen i utbyte mot en ljummen öl och en kall pizzaslice måste försvinna. Att både belasta sina vänners samvete – då någon sällan vågar säga ’straight-up-nej’ när hjälp bes – och deras ryggar är inte ett alternativ i vuxen ålder.
Det är såklart viktigt att ställa upp och hjälpa sina vänner, dit hör inte att tillbringa en hel dag med att flytta möbler. Som att behöva konka någon annans säng och soffa med tillhörande divan upp och ner i ett helt våningshus – ibland utan hiss(!). Om ekonomin tillåter ska flytthjälp anlitas, så slipper vänner arbeta gratis. Är plånboken tom - bjud i alla fall på något mer näringsrikt och tidskrävande än pizza – förslagsvis en trevlig middag. Det här sker när boendet är iordning och maten inte serveras i en kartong från ett golv. Vänner är värdefulla, missbruka inte deras tillgivenhet.
Vill inte ha en inflyttningsfest.
Är det inte obligatoriskt längre med att fira sin flytt?
Inflyttningsfest är ett ypperligt tillfälle att fira att man förflyttat sig i livet, oavsett om det är framåt eller bakåt. Sen är frågan om man verkligen orkar, att ha fest är dränerande och en flytt i sig gör en utbränd.
Det finns en regel som står över alla andra när det kommer till att anordna kalas – generositet. Det lägger grunden för en lyckad fest, alltid. Bjud på dryck eller mat eller tilltugg eller alltihop. Ha alltid inflyttningsfest en lördag med starttid runt klockan 15.00, följt av öppet hus. Det är enklare att mingla om klockan inte är 23.30 och du har grovt stresspåslag för att dina gäster återigen misslyckas att ta de högsta tonerna i ”Shallow” från ”A star is born” och du som nyinflyttad vet att musiken måste, enligt föreningens stadgar, vara avstängd klockan 22. Bonus är också att en tidigare tillställning möjliggör för fler att delta, om de har andra kvällsplaner.
Bör man bjuda in sina nya grannar?
Som nyinflyttad är relationen tills ens grannar nära på obefintlig, det säger sig självt. Så, om man inte har en bakgrund av att välkomna totala främlingar på ens privata tillställningar, finns det ingen anledning att bjuda sina grannar. Trappuppgångar över hela Sverige är besudlade med lappar från nyinflyttade som låter: ”Ikväll ska jag ha inflyttningsfest, kom förbi om du vill” – när alla vet att det vore en mardröm. Plötsligt knackar det på dörren och utanför står grannen, redo för fest, som faktiskt tog din lapp på orden.
Skulle grannen försynt knacka på och vilja delta, ja då är det bara att stå sitt kast, välkomna in och vara en god värd. Och till nästa gång, skippa den delen av lappen som bjuder in grannar.
30 procent säger att de inte är intresserade av en relation med sina grannar. 63 procent säger däremot att det försöker skapa en relation med dem, bland äldre är siffran nästan 80 procent. Bör man ha en relation till sin granne?
Oavsett om du bor i stor eller liten stad - säg ”hej hej” och prisa gud. Det och ett leende tar en långt i livet, även i kontakt med grannar. Att inte hälsa på sina grannar är oacceptabelt, ett sant lågvattenmärke för svenskars ibland förlamande sociala förmåga i kontakt med okända människor. Men på samma sätt som det inte är nödvändigt att vara kompis med sina kollegor, behöver man inte heller vara kompis med sina grannar. Ledordet är genuin artighet, det behöver inte alltid kallpratas utan en hälsning och ett leende räcker långt. Ibland leder det till småprat, och ibland inte, båda är okej.
Tycker det är okej att ha fest till 22.00 på helger.
Hur ofta och hur länge får man egentligen ha fest?
Det är okej att ha fest till klockan 22, ibland är det är okej att ha fest till tre på natten med. Ett stort problem, som ligger till grund för merparten av alla grannkonflikter, är bristen på rak kommunikation. Om klockan är 01.34 och grannen för sjunde gången spelar ”Levels” med Avicii, då får du ta dig i nattmössan och knacka på och be dem sänka eller ännu hellre – skicka ett sms. Att gå till föreningen och klaga är sista utväg, inte första. En bostadsrättsförening är en liten by, där det är upp till varje boende att ta ansvar för sin egen trivsel och samtidigt verka för ömsesidig respekt byborna emellan. Spelar grannen för hög musik? Prata med grannen, sätt inte upp en lapp. Samma gäller för grannen som spelar för hög musik. Hur ofta tycker du själv det är rimligt att lämna dina grannar sömnlösa en lördagsnatt? En gång är ingen gång och sen är det beroende på tillställning. Middagar är helt okej att ha ofta, där det enkelt går att knacka på eller smsa om det skulle bli för högljutt. En så kallad hemmafest med multipla deltagare och hög musik bör inte förekomma oftare än var tredje månad.
Det som stör svenskarna mest när det kommer till grannar är ljudet av gräl (40 procent). Störande grannar är ju ett vanligt förekommande fenomen som vi alla varit med om. Men hur gör man ett klagomål på bästa sätt?
Ett vanligt relationsråd är att man ska bråka med varandra som om att någon annan lyssnar, och bor du i lägenhet är det faktiskt någon annan som lyssnar – din stackars granne. Så dämpa dig. I de flesta bråk behöver inte decibellen höjas så värst mycket men ibland kokar det över. Och för vissa kokar det över ofta. Bor man nära ett grann-par som i tid och otid gör väsen av sin relation är steg ett alltid direktkommunikation. Var inte tyst, kolla så att allt är okej – antingen fysiskt eller via telefon. Fortsätter bråken, pilla subtilt in en broschyr om ”livet efter samboskap” i brevlådan och hoppas de fattar vinken.
"Visa att du bryr dig även fast du inte gör det."
Har du å andra sidan en granne som klagar så fort du andas, är det grannen det är fel på och inte dina lungor, förhoppningsvis. Var tillmötesgående och lyssna in, visa att du bryr dig även fast du inte gör det. Sådana personer brukar ge med sig om man tillmötesgår dem med överdriven trevlighet.
Stinas vett och etikett-guide
GRANNAR
Behandla dina grannar som du själv vill bli behandlad – tillräckligt auktoritärt för att ingen ska våga köra över dig och samtidigt med ömsesidig respekt. Dina grannar behöver inte vara dina vänner, du behöver inte gilla dem men ni behöver samexistera då ni råkar bo på samma geografiska plats och era sopor delar rum. Dra på med det tunga artilleriet när du flyttar in, var trevlig och visa dig tillgänglig för dina nya grannar. Du sätter tonen och det kommer gynna dig vid framtida eventuella dispyter om du gjort ett gott första intryck.
Behöver du ytterligare hjälp för att bemöta grannarna? Läs våra tips för att hantera störande grannar.
HISSEN
Hissen, detta heliga, gemensamma transportmedel. Det kan låta självklart men verkar flyga en del över huvudet – ha alltid i åtanke att andra också vill nyttja hissen. Det här innebär att alltid se till att hissdörren är helt stängd när du åkt klart, samt blockera aldrig hissen längre än nödvändigt. Det här är extra viktigt som nyinflyttad, proppa inte hissen full med flyttlådor under sex timmars tid medan din granne med hälsporre får släpa sig upp fyra trappor.
LAPPAR
Det går inflation i lappar i alla trappuppgångar Sverige runt – var inte en lapplisa. Det skrivs lappar om fest, om ludd i tvättmaskinen, om renovering och om sopsorteringen. Sällan gör sig passiv aggressivitet så tydligt som en välformulerad, syrlig lapp och det kan skapa onödig irritation i grannskapet. Har en granne byggare som stämplar in i gryningen för att borra i väggen som gränsar till någons sovrum i två månaders tid, är en lapp en klen tröst. Jobba istället på att skapa en naturlig, direkt kommunikation. Informera när ni stöter in i varandra, via telefon eller i ett mail ut till alla grannar.
CYKELFÖRRÅDET
Ibland kan man missta sig och tro att det är på vinden folk arkiverar sina äldsta ägodelar, nej det är fel. Trots upprepade uppmaningar inför varje vårsäsong att bara låta cyklar som faktiskt används stå i cykelrummet är det samma visa varje år. Kvar står någons rostiga cykel från 1987 som inte heller använts sedan dess, och blockerar för de som cyklar på veckobasis. Ställ din cykel på vinden om du inte använder den, latmask. BARN Mjuka små barnfötter, trippandes på tå en söndagsmorgon med siktet inställt på föräldrarnas säng. En romantisk småbarnsdröm för en förälder, en komplett mardröm för grannen nedanför. Barn är barn och det är inte så mycket att göra med det, men om tillfälle ges att få dina barn att ’prata med små bokstäver’ gällande sin gång på morgonen, gör ett försök. För allas trevnad och morgonhumör.
TVÄTTSTUGAN
Tvättstugan, epicentret för alla föreningars största bråk – den stulna tvättiden. Få saker verkar uppröra folk så mycket som att bli snuvad på möjligheten att rengöra sina kläder. Men när situationen uppstår undvik att storma in och avbryta tvätten. Låt i alla fall maskinen tumla klart och försök sedan få kontakt med personen i fråga. Är man den personen som omedvetet tagit någon annans tvättid så får man lära sig hur en tvättavla funkar, om man snor tiden medvetet är det dags att flytta hem till mamma och pappa igen. Övrig kutym gällande tvättstugan är likvärdig med alla lappar som redan sitter uppe: ”ta bort luddet”, ”sno inte mina strumpor” och ”sluta blek dina trosor i tvättmaskinen”.
FEST
Det är okej att ha fest, ibland till och med till längre än vad som är tillåtet. En bostadsrättsförening är en liten by, där det är upp till varje boende att ta ansvar för sin egen trivsel och samtidigt verka för ömsesidig respekt byborna emellan. Spelar grannen för hög musik för sent? Prata med grannen eller skicka sms, sätt inte upp en lapp. Samma frågeställning gäller för grannen som spelar för hög musik. Hur ofta är det rimligt att lämna sina grannar sömnlösa en lördagsnatt? En gång är ingen gång och sen är det beroende på tillställning. Middagar är helt okej att ha ofta, där det enkelt går att knacka på eller smsa om det skulle bli för högljutt. En så kallad hemmafest med multipla deltagare och hög musik bör inte förekomma oftare än var tredje månad.